TrosKompas

Freek Vonk

Wateragame

Ik ben op zoek naar een van de grootste kleine draken in Queensland, Australië. Wandelend langs een rivier zie ik er ineens een op een rots in het water: een wateragame!

Agamen worden hier ‘dragons’ genoemd. Makkelijk te begrijpen, met hun prehistorische uiterlijk en grote kop. Vanaf achter op hun kop en over hun rug loopt een getande kam van vergrote schubben; die doet ze groter en indrukwekkender lijken. Dat is nodig, want net als veel hagedissen strijden de wateragamen (letterlijk) om een eigen plekje onder de zon, vooral in de paartijd.

Het zijn echte waterratten

De rest van het jaar proberen ze vooral uit de greep van roofdieren te blijven, zoals bruine nachtboomslangen en doodsadders. Die eerste overvallen hen wanneer ze op een tak liggen te slapen, en die laatste liggen overal tussen de bladeren verscholen als levende landmijnen. Maar water-agamen maffen niet voor niets vlak boven water!

Het zijn echte waterratten, dit in tegenstelling tot veel andere agamen. Een wateragame die op tijd wakker wordt, laat zich zo - doei! - vallen. Hij duikt diep onder en zwemt meters lager weg. Wateragamen hebben een zijdelings afgeplatte, lange staart, die zorgt voor een krachtige aandrijving. Hun poten doen niet mee met de zwembeweging, daarom houden ze die stijf langs hun lichaam voor een betere stroomlijning. Omdat ze hun poten dus niet gebruiken, zijn zwemvliezen tussen hun tenen overbodig.

Koele kikker

Wateragamen kunnen niet alleen goed zwemmen, ze blijven ook nog eens met gemak een uur onder water! Ze vertragen hun hartslag, houden zuurstof langer vast in hun lichaam en scheiden kooldioxide - afval - uit door hun huid. Wateragamen kunnen bovendien bij een wat lagere lichaamstemperatuur beter functioneren dan andere agamen (rond de 30° Celsius). Zo blijven ze niet alleen actief in de schaduw, maar ook langer in en onder water. Het voordeel: ze hebben genoeg tijd om onder water meteen naar eten te zoeken en de vijand is ze tegen die tijd ook weer vergeten. Wat een koele kikkers zijn het!

 

Beeld: Getty Images