TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Zeg 'ns Aaa...

Van 1981 tot 1993 zaten wekelijks zo’n zes miljoen kijkers aan de buis gekluisterd om op zaterdagavond naar de vrolijke Vara-comedy te kijken. Bij aanvang van de serie klonk steevast de aanstekelijke titelsong ‘Zeg ’ns Aaa, zeg ’ns Aaa… Ik heb pukkels op mijn armen, vreemde krampen in mijn darmen en een kriebel in mijn keel. Zeg ’ns Aaa, zeg ’ns Aaa…’.

Praktisch heel Nederland was volledig in de greep van de gebeurtenissen in de huisartsenpraktijk van dokter Lydie van der Ploeg, geschreven door scenarioschrijvers Chiem van Houweninge en Alexander Pola. Wekelijks keek men naar de familieperikelen tussen alleenstaande moeder Lydie (Sjoukje Hooymaayer), haar kinderen Nancy (Renée Soutendijk) en Gert-Jan (Hans Cornelissen) en zijn vriendin Pien (Monique Rosier), en huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen), die zich werkelijk overal mee bemoeide.

Legendarisch waren Miens uitspraken: ‘Met de assistente van dokter van der Ploeeeeeg’ wanneer ze de telefoon op nam en ‘Het is kwart over acht...geweest!’ wanneer het ontbijt klaar was. Vermakelijk waren bouwvakker Koos Dobbelsteen (John Leddy), die door ‘zijn Mientje’ in huize Van der Ploeg aan het werk werd gezet; chirurg Hans Lansberg (Manfred de Graaf), die later met Lydie trouwde; en autohandelaar Jopie Schelleduin (Herman Kortekaas), die trouwde met Annie (Ria Valk), de zus van Mien.

Beste programma
Later in de serie kwam de Surinaamse dokter John Wijntak (Kenneth Herdigein) voorbij, die met Lydie ging samenwerken. Hij kreeg een relatie met Wiep (Kiki Classen), het nichtje van chirurg Hans. De comedy was ongekend populair en won in 1984 de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

Tot veler verdriet kwam er na 212 afleveringen een definitief einde aan de sitcom. Daarna volgden theaterversies. En in 2009 was er een revival bij RTL 4, maar die mislukte en stopte na één seizoen. De comedyserie werd ondertiteld in Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië op tv vertoond. In Spanje werd de serie nagesynchroniseerd.