TrosKompas

De dierenarts

Help de vogels de kou door

Veel vogels komen in de koude maanden in de problemen. Ze hebben meer voedsel nodig om hun lichaam warm te houden, maar het is lastiger te vinden.

U kunt vogels helpen door ze bij te voeren. Wélke vogels, dat bepaalt u zelf door wat u geeft. Insecteneters zoals roodborstjes zijn dol op meelwormen of ongekookte havermout, dat ze eten op een beschutte plek op de grond. Zaadeters zoals mussen houden van vetbollen en zaden op een voerplankje.

Gepelde pinda’s
In tuincentra zijn speciale voedermixen te koop, maar zelf kunt u ook etensresten voor ze klaarleggen, zoals appelschillen, klokhuizen of een restje gekookte pasta. Energierijk zijn ongebrande pinda’s, maar biedt deze gepeld aan in een netje (geen plastic). Het kost vogels te veel moeite om pinda’s uit de dop te krijgen. Zonnebloempitten of pompoenzaden (gewoon uit de supermarkt) vinden ze ook heerlijk.

Geen zoute dingen
Geef vogels geen melk of zoute dingen, daar kunnen ze niet tegen. Voer aan het begin en het einde van de dag; voor het herstel van de koude nacht en de voor-bereiding op de komende nacht. Voer niet te veel, want overtollig voedsel trekt ongedierte aan. Bij vorst kunt u water klaarzetten in een aardewerken bakje met gaas erover. Om te voorkomen dat het water bevriest, kunt u een klein beetje druivensuiker toe- voegen, dat geeft vogels ook extra energie. Geniet van uw gevederde vrienden!

TK1708_20_21_04© Getty images

Zo maakt u een vetbol
Smelt hard ongezouten frituurvet in een pan en meng er strooivoer door in de verhouding 1:1. Giet dit mengsel in een schoongespoeld melkpak en hang een touwtje in het vet. Laat het stollen en scheur het pak om het vet weg. U kunt het nu in een boom hangen. U kunt ook een halve kokosnoot vullen met het mengsel, dat staat nog leuk ook.