TrosKompas

STAD & LAND

Hoogeveen

Hoogeveen bestaat al sinds de zestiende eeuw en werd groot door de winning van turf. Dat is nog goed te zien aan de kaarsrechte kanalen waarop het bruine goud vervoerd werd, al zijn er veel kanalen gedempt en tot autoweg omgevormd. Het oudste gebouw in Hoogeveen heet ’t Olde Schippershuus en komt uit 1633. Ooit was het de woning van de rentmeester van de eerste verveningscompagnie, nu is het een eetcafé. Andere interessante gebouwen zijn korenmolen de Zwaluw en de 38 meter hoge watertoren die nog steeds in gebruik is. Ook bijzonder is het waterkunstwerk Cascade, dat door de Hoofdstraat kronkelt en met 250 meter het langste kunstwerk van heel Europa genoemd wordt.

Andere leuke uitjes zijn natuurgebied Dwingelderveld en het Kip Museum. In dat laatste vindt u geen pluimvee, maar een collectie Kipcaravans. Naast de showroom met de nieuwste modellen is er een museum met twintig oldtimers.

Verlichte praalwagens
Op 20 december is de Noorderlichtjesparade, een optocht van twintig verlichte praalwagens door het centrum. Twee dagen later is het Winterbierenfestival. Dat is een buitenfestival, maar door een tent, terrasverwarmers, kerstverlichting en hart-verwarmende biertjes is het prima uit te houden.
hihoogeveen.nl

Britse thee
In een oude onderwijzerswoning in het nabije dorpje Echten schuilt een Engelse tearoom met serre. Zelfs het behang en de kostuums komen uit Engeland.
teatime.nl

Belgische berg
Het hoogste punt van Drenthe is de Vamcol, een afvalberg van 56 m, waar in 2020 het NK Wielrennen is. Er zijn beklimmingen tot 14% en er is zelfs een Vlaamse kasseienstrook.

Russisch Hoogeveen
De gemeente Hoogeveen kent elf kernen met leuke namen zoals Stuifzand en Nieuw Moscou (dat niet ver van het dorp De Krim ligt). Daar is ook nog een weg die Siberië heet.