TrosKompas

Freek Vonk

Sprinkhaanmuis

Ik ben in Arizona, en loop door de hete en droge Sonorawoestijn. Het zit hier tjokvol giftige roofdieren en lijkt geen plek voor een schattig klein muisje. Toch is dit het thuis van de sprinkhaanmuis!

Sprinkhaanmuizen zijn dan ook geen gewone huismuizen; dit zijn wolven in schaapskleren. De meeste knaagdieren eten plantaardig voedsel, maar sprinkhaanmuizen hebben veel vlees in hun dieet nodig. Niet zij zijn degenen die moeten oppassen, het is andersom!

Favoriete maaltjes van sprinkhaanmuizen zijn hagedissen, grote insecten zoals sprinkhanen, maar ook tarantula’s, zwaar giftige reuzenduizend-poten en schorpioenen, en zelfs andere muizen. Met gemak tackelen ze prooien die groter zijn dan zijzelf. Ze hebben extreem snelle reflexen en zijn veel vlugger dan hun vijanden of prooien. Zo ontlopen ze de gifkaken van grote en gevaarlijke duizendpoten, of ontkomen ze aan de aanval van een gifslang.

Immuun voor gif
Onverschrokken een zwaar giftige schorsschorpioen te lijf gaan die groter is dan jijzelf, dat lijkt gekkenwerk. Maar sprinkhaanmuizen zijn immuun voor het gif. Het sterke neurotoxische gif, dat andere dieren – en mensen – laat kromtrekken van de pijn, doet ze niets. Sprinkhaanmuizen worden diverse keren gestoken en gaan door met hun aanval tot de schorpioen is uitgeschakeld. Wat blijkt, zodra het gif in hun lichaam komt, blokkeert het de pijnprikkel die het bij andere dieren wel opwekt. Met andere woorden: in het lichaam van een sprinkhaanmuis werkt het gif als zijn eigen pijnstiller. Dit is wellicht het resultaat van vele miljoenen jaren co-evolutie tussen deze twee verschillende soorten.

Roept als een wolf
Het mooiste aan het gedrag van een sprinkhaanmuis is nog wel zijn nachtelijk geroep. Hij gaat dan op zijn achterpootjes zitten, gooit zijn kop naar achteren, opent zijn bek wijd en laat een luid, hees gefluit door het donker schallen. Het lijkt wel een wolf. Dit gedrag heeft de knaagdieren de bijnaam ‘weerwolfmuis’ opgeleverd. Ongelooflijk toch? Dit is de echte ‘mighty mouse’!