TrosKompas

Freek Vonk

Helmleguaan

Ik loop door de jungle van Costa Rica, het is warm en broeierig. Dan zie ik ineens een soort mini-dinosaurus verstopt zitten tussen de takken: een helmleguaan!

Helmleguanen zijn echte boombewoners, ze komen haast nooit op de grond. Helmleguanen zitten meestal vrijwel bewegingloos in de takken en zijn perfect gecamoufleerd. Je ziet ze bijna niet. Stilzitten is natuurlijk de ultieme overlevingstactiek. Deze hagedissen bewegen zelfs zo weinig dat er kleine plantjes op hun kop kunnen groeien. Algen en mossen bijvoorbeeld, van het soort dat hun vocht niet uit de ondergrond haalt, maar uit de lucht en regenwater. Ze doen de hagedis geen pijn, maar gebruiken hem enkel als ondergrond. Sterker nog, ze helpen heel goed om de vermomming compleet te maken. Er gaat niets boven een fijn algenmasker om niet gezien te worden!

Levend standbeeld
Het is ook niet moeilijk om te zien hoe deze jongen aan zijn naam komt. Check die kuif! Het is net een soort helm op zijn kop. Die loopt door in een soort lage getande richel. Door deze helm is hij met geen enkele andere hagedis hier in de jungle van Costa Rica te verwarren. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben deze helm, die er vermoedelijk voor zorgt dat er meer ruimte is voor kauwspieren.

Deze speciale spieren zijn met de kaak verbonden en zorgen dat de kaken dicht kunnen klappen. En hoe meer kauwspieren een dier heeft, hoe sterker de beet. Helmleguanen kunnen dus flink bijten. Ze zitten urenlang als een levend standbeeld in de takken te wachten tot er een prooi voorbijkomt. Ze eten van alles: dikke rupsen, andere larven, kevers, cicaden of zelfs een ander hagedisje. Dan is het hap, kauw, slik, weg. Wat een gaaf dier!

2_FWW0270-2