TrosKompas

NPO 1 | 18.15 uur

EenVandaag Zomerserie

EenVandaag komt vanaf maandag 19 augustus met een zomerserie over ouderen die het leven niet meer de moeite waard vinden, totdat ze door een wending weer plezier vinden in hun leven. De vijfdelige serie portretteert 75-plussers Mieke, Veronica, Jan en Theo en in de laatste aflevering geeft Filosoof des Vaderlands Daan Roovers commentaar op de uitdagingen van de ouderdom. Hoe vonden deze ouderen weer plezier in het leven? En welke lessen kunnen we daaruit trekken? ‘'Oud worden is niet voor watjes’', zei de Amerikaanse actrice Bette Davis toen ze de 70 ruim was gepasseerd. Niet zo'n vreemde opmerking als je denkt aan het verlies van geliefden, status en werk en de fysieke achteruitgang die soms komt met de ouderdom. In het maatschappelijke debat in Nederland is er de laatste jaren veel aandacht voor de uitzichtloosheid die sommige ouderen als gevolg van hun levensfase ervaren. Ze vinden dat hun leven voltooid is en willen niet meer verder. Waar je veel minder over hoort zijn ouderen die na een periode van 'lijden aan het leven' weer opknappen - soms door een toevallige gebeurtenis - en weer plezier of betekenis vinden in het leven.

Veronica voelde zich na haar 75ste lang ongelukkig en eenzaam. Ze zorgde slecht voor zichzelf en zag weinig mensen. Ze verhuisde naar een woningcomplex voor ouderen en voelde zich daar meteen welkom. Nu organiseert ze er culturele avonden en dat doet haar enorm goed.
Theo was net 100 geworden en vond zijn leven voltooid. Hij voelde zich zinloos en overbodig. Totdat hij door het VU betrokken werd bij een medisch onderzoek en daardoor nu weer een bijdrage aan de maatschappij kan leveren.
Mieke verloor op haar 74ste haar tweelingzus en haar relatie werd verbroken. Een periode van somberheid en onzekerheid volgde. Ze kwam in aanraking met het Raadhuis, een ontmoetingsplaats voor senioren. Haar zelfvertrouwen is weer terug.
Jan verloor na 48 jaar huwelijk zijn vrouw en de relatie die volgde strandde. Hij was 80 toen hij opnieuw een contactadvertentie in de krant plaatste. Het feit dat hij weer actie ondernam gaf Jan weer vertrouwen en plezier in het leven.