TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Plateauzolen

John Travolta in een driedelig pak met wijde broekspijpen, een overhemd met puntige revers en schoenen met plateauzolen. Welkom in de jaren zeventig!

De legendarische film ‘Saturday night fever’ uit 1977 met John Travolta illustreert prachtig het modebeeld in de jaren zeventig. In deze disco-jaren droegen popsterren als David Bowie en Prince, maar ook popgroepen als de Bee Gees en ABBA, glanzende kledingstukken van spandex, strakke jumpsuits met wijde pijpen en zilver- of goudkleurige laarzen met torenhoge plateauzolen.

Oude Grieken
De hoge zool was overigens geen uitvinding van de 70’s. De geschiedenis gaat waarschijnlijk al terug naar de oude Grieken. De godin Aphrodite werd toentertijd al afgebeeld met dikke zolen onder haar schoeisel. In die periode droegen ook Griekse acteurs op het toneel schoenen met een dikke kurklaag eronder, zodat ze makkelijker te zien waren voor het publiek.

Middeleeuwen
Hoge houten onderschoenen waren in de middeleeuwen bijzonder populair bij de adel. Ze werden vastgemaakt aan de toen prachtig versierde zachtleren of fluwelen schoenen, ter bescherming tegen het straatvuil. In de zeventiende eeuw waren de adellijke Italiaanse dames dol op de Chopine: een schoen met houten of kurken plateauzolen van soms wel 50 cm hoog. Daarop lopen was alleen mogelijk door ondersteuning van twee houten stokken of door twee hofdames.

Modetrends
Plateauzolen kwamen in de jaren dertig van de vorige eeuw weer mondjesmaat terug in het modebeeld. In de jaren zeventig werden ze zo populair, dat zelfs de heren ervoor zwichtten. Dankzij de Spice Girls kreeg de plateauzool in de jaren negentig opnieuw een comeback. Zelfs sneakers en ballerina’s werden toen voorzien van dikke zolen. In Japan is de modesubcultuur Lolita nu erg populair. Jonge meisjes dragen daar schattige ‘Victoriaanse’ kinderjurkjes met een petticoat, kniekousen én schoenen met plateauzolen.

Foto: © Getty Images