TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Louis Prima

Zanger en trompettist Louis Prima werd in 1967 wereldberoemd door zijn stemmenrol van King Louie in ‘The jungle book’ en diens swingende liedje ‘I wanna be like you’.

 

De in New Orleans geboren Italiaan Louis Leo Prima (1910-1978) bleek al op jeugdige leeftijd virtuoos
op een trompet te kunnen spelen. In 1934 werd hij deel van de New Yorkse dixielandband The New Orleans Gang. Daarmee scoorde hij een van zijn grootste hits: ‘Sing, sing, sing’ (1937). Gehoor gevend aan de toen heersende muziektrend, breidde hij in 1940 de band uit tot een volwaardige big band. Daarmee maakte hij hits die stoelden op zijn Italiaanse achtergrond, zoals ‘Angelina’ (1944), ‘Oh Marie’ (1952) en ‘Buona sera’ (1954).

‘Just a gigolo’
Toen Louis’ boekingen terugliepen, moest hij noodgedwongen samen met zangeres Keely Smith (1928-2017), zijn latere vierde vrouw, een groot deel van de jaren vijftig in The Sahara Hotel in Las Vegas optreden. Het zangduo maakte diverse hits zoals ‘Just a gigolo’ (1956), won een Grammy Award en werd uiteindelijk een van de populairste acts in Las Vegas, maar het huwelijk strandde. Prima ging op zoek naar een nieuwe zangeres en vond de twintigjarige Gia Maione (1941-2013), die zijn vijfde en laatste vrouw werd.

André Hazes
Zijn muzikale carrière eindigde in 1975 nadat chirurgen een hersenstamtumor uit zijn hoofd hadden verwijderd. Prima raakte in een coma waaruit hij niet meer ontwaakte, en overleed drie jaar later. Wijlen André Hazes blies weer leven in oude hits van de ‘King of Swing’ en bracht in 1985 ‘Buona sera’/‘Oh Marie’ in medleyvorm terug in de Nederlandse top 10.

Foto © ANP