TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

The Blue Diamonds

The Blue Diamonds waren in de jaren zestig met hun liedje ‘Ramona’ ongekend populair. Het nummer bereikte een nummer 1-notering op de Nederlandse hitlijst en kwam zelfs in Amerika in de top 100 terecht.

De broertjes Ruud en Riem de Wolff waren in 1949 met hun ouders vanuit Nederlands-Indië naar Nederland gekomen en groeiden op in Driebergen. Tijdens hun tienerjaren speelden ze op hun gitaar in bandjes als The Cool Cats en vormden ze met een drummend vriendje hun eigen band The Blue Diamonds. De jongens zongen tweestemmig en het liefst covers van The Everly Brothers. Tijdens een optreden in de tuin van de achterbuurman werden ze ontdekt door iemand van een platenmaatschappij. Die vroeg hun in 1959 om een cover van ‘(Till) I kissed you’ van The Everly Brothers op te nemen, hun debuutsingle. In 1960 moesten ze het nummer ‘Ramona’ uit de gelijknamige film uit 1928 opnemen. De jongens vonden het veel te zoetsappig en goten er een rock-’n-roll sausje overheen. Een gouden zet, want nadat ze het liedje hadden gezongen tijdens een tv-programma, stond de telefoon roodgloeiend.
Het nummer sloeg in als een bom. Op zestien- en zeventienjarige leeftijd reisden ze de halve wereld af om ‘Ramona’ in het Engels, Duits, Frans en Spaans te vertolken.

Oude hits
Hun langdurige diensttijd gooide echter roet in het eten, waardoor hun succes wegebde. Daarna tourden ze jarenlang door het Verre Oosten waar ze mega populair waren. Eenmaal thuis bleven ze optreden in Duitsland en Nederland, want de fans bleven verlangen naar de oude hits ‘Ramona’, ‘Oh Carol’ en ‘Little ship’. Ruud overleed in 2000 op z’n 59ste. Siem ging met zoon Steffen door als The New Diamonds, maar het zou niet meer hetzelfde zijn. Hij overleed in 2017 op z’n 74ste. Van ‘Ramona’ zijn ruim zeven miljoen exemplaren verkocht.

The_Blue_Diamonds_914-2294

© Nationaal Archief | CC BY-SA 3.0 nl