TrosKompas

Freek Vonk

Witte vleermuizen

Ik ben in Costa Rica, en heb mijn kamp opgeslagen in de jungle. Vlakbij zie ik bijzonder gevouwen bladeren, en weet meteen waarmee ik te maken heb: witte vleermuizen!

Witte vleermuizen zijn misschien wel de kleinste vruchten etende vleer­muizen ter wereld. Ze zijn ongeveer zo groot als mijn duim en wegen 4 à 5 gram. Ik zie er zes, maar soms – afhankelijk van de grootte van het blad – zitten er wel 50. Er zijn ook maar een paar soorten bladeren die ze gebruiken, witte vleermuizen zijn kieskeurig in hun bouw­materiaal. Ze moeten er ook nog wel wat voor doen. Ze kauwen langs de hoofd-
nerf van een horizontaal hangend blad, zodat de zijkanten knakken, omvouwen en een perfect ‘tentje’ vormen voor een trosje van deze bijzondere vliegende zoogdieren. Uiteindelijk gaat zo’n blad dood en worden ze gedwongen een nieuwe tent te bouwen; een onderkomen gaat tot een paar maanden mee.

Wiebeloortjes
Het tentje in de buurt van mijn kamp hangt zo’n twee meter boven de grond. Het beschermt de vleermuizen tegen de zon, regen en roofdieren. Hun kraal­oogjes en wiebelende oortjes laten zien dat ze mij ook goed in de gaten houden. Het is een waanzinnig gezicht! Witte vleermuizen hebben een redelijk klein verspreidingsgebied. Ze komen voor van Honduras tot Panama, alleen aan de Caribische kant. Ze leven in vochtig, niet verstoord regenwoud (want daarin is genoeg ondergroei om hun tentjes te bouwen). Mannetjes en vrouwtjes zitten vaak bij elkaar, tenzij de jongen zijn geboren. Dan trekken de mannetjes tijdelijk weg uit de gemengde kolonies, om weer terug te komen als de jonkies zijn gevlogen. Wat een bijzondere dieren!

Beeld: © Getty Images