TrosKompas

Freek Vonk

Penseelzwijn

Ik ben in het regenwoud van Gabon, wanneer ik een van de mooiste varkens ter wereld tegenkom: een penseelzwijn!

Afrikaanse wrattenzwijnen kennen we allemaal, maar penseelzwijnen zijn wat minder bekend. Deze knappe roodbruine penseelzwijntjes vind je alleen in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Ze worden een meter lang en wegen dan een dikke honderd kilo. Het is niet moeilijk om te zien hoe deze zwijntjes aan hun naam komen; die danken ze aan de lange haren aan hun oorpunten.

Deze pluimen, plus hun bakkebaarden, kunnen ze uitzetten wanneer ze geagiteerd raken. Zo lijken ze groter en indrukwekkender! Handig als ze een hongerig luipaard tegen het lijf lopen. Omdat ze altijd in de buurt van water leven worden ze ook wel rivierzwijnen genoemd. Met het grootste gemak steken ze al zwemmend een brede rivier over.

Lekker modderbad
Net als andere varkens zijn penseelzwijnen omnivoor, wat betekent dat ze van alles en nog wat eten. Ze zijn vooral ’s nachts actief en zoeken dan naar lekkere knollen, slakken, zaden en insecten. Maar ook eieren, paddenstoelen en kleine reptielen zijn niet veilig. In hun zoektocht naar voedsel leggen penseelzwijnen soms flinke afstanden af. Onderweg rusten ze uit in ondiepe poelen in drassig gebied. Het blijven toch zwijntjes; en een modderbad op z’n tijd is heerlijk verfrissend!

Voedsel zoeken penseelzwijnen met hun gevoelige neus, met de beweeglijke schijf aan het uiteinde. Ze woelen ermee totdat ze iets smakelijks hebben gevonden. Maar soms zijn ze liever lui dan moe: dan houden ze de geluiden van vruchtetende vogels (zoals neushoorn-vogels) en apen in de gaten, die óók van fruit houden. Apen eten nogal slordig en dan vallen er regelmatig vruchten uit de boom. Zo hoeven de zwijntjes alleen maar onder aan de boom te wachten tot er iets valt. Wat een gave dieren, die penseelzwijnen. Niet alleen mooi, maar ook nog slim!

TK1724_126_01

 

Beeld: © Getty Images