TrosKompas

RON REIZEN

Het Ierland van Hans Böhm

Hans Böhm is topschaker, schrijver, journalist én presentator. Ierland heeft zijn hart gestolen. “Bij voorkeur zo’n Fly & Drive. Eerst naar Dublin vliegen en dan in een huurauto op avontuur.”

Mijn vakantie begint lang van tevoren, alles moet geregeld zijn”, zegt Hans Böhm. “Als schaker bereid ik me ook altijd goed voor. Dus ik stippel een route uit en boek de overnachtingen. Nu verbleven we in hotels. Als je echt lekker wilt slapen, heb je dat comfort gewoon nodig. Zo kun je optimaal genieten.”

Let op: links rijden
“Het is natuurlijk wel opletten geblazen in Ierland. Je moet niet verzaken, want iedereen rijdt links. Ook de bewegwijzering is anders: in het Keltisch, in mijlen én kilometers. Ierland is een prachtig, ruig land. De natuur is heel bijzonder, met al die typische stenen muurtjes die kilometers­lang het boerenland afscheiden. Zonder cement!”

Mysterie
Hans bezocht het mysterieuze Newgrange in County Meath, boven Dublin. “We weten niet precies wat het is: een graftombe? Of een ode aan de mens of de tijd? Het is ruim vijfduizend jaar oud, dus ouder dan de pyramiden! Het is zo gebouwd dat de zon op de kortste dag door een opening naar het middelpunt schijnt.”

Melancholie
“Ierland is ruig, de grote charme zijn al die lieve mensen. Ze zijn betrokken en zingen mooie melancholieke folk in de pubs. En als je de weg vraagt heb je binnen de kortste keren een gesprek over de snelste of de mooiste route.”

Unknown-1