TrosKompas

Freek Vonk

Bidsprinkhaankreeft

Ik ben gek op de onderwaterwereld, en ik kom tijdens het duiken vaak de meest bizarre diertjes tegen. De bidsprinkhaankreeft is misschien wel een van de meest vreemde.

Dit opvallende dier, dat voorkomt in bijna alle tropische zeeën, behoort tot de kreeftachtigen. En ondanks zijn prachtige kleuren is dit achttien centimeter lange beestje misschien wel een van de gewelddadigste dieren op aarde. Bij het minste of geringste ramt hij erop los met zijn klauwen, waarop een soort hamerachtige vergroeiing zit. Hij gebruikt die klauwen om bijvoorbeeld de schelp van een prooi aan stukken te rammen. Die ‘hamer-klauwen’ zitten weggestopt onder het lichaam, maar kunnen naar voren worden geschoten met een snelheid die vergelijkbaar is met de snelheid van een kogel uit een revolver: 23 meter per seconde (83 km/u). Dat is vijftig keer sneller dan wij met onze ogen kunnen knipperen. De kracht die daarmee vrijkomt is meer dan duizend keer het gewicht van de bidsprinkhaankreeft zelf. Kortom: prooien zijn nagenoeg kansloos.

Flexibele laag
De klauwen zijn zo opgebouwd dat ze tegen deze enorme druk zijn bestand. De buitenste laag van de klauw bestaat uit hydroxy-apatiet, een mineraal dat ook in botten voorkomt. Dit is een keiharde laag. De onderste laag bestaat uit chitine, een stof die ook in de pantsers van insecten zit. Deze laag is een stuk flexibeler, omdat hij uit een soort verende spiraaltjes bestaat. Dat zorgt ervoor dat scheurtjes die ontstaan in de harde buitenste laag niet zo snel groter worden. Vooral het leger is in dit schijnbaar onaantastbare harnas geïnteresseerd. Er zijn inmiddels al pantsers gebouwd die geïnspireerd zijn op de bidsprinkhaankreeft. Eerste tests wijzen uit dat die pantsers sterk genoeg zijn om geweerschoten te weerstaan. En daar mogen we dit vreemde diertje dan weer voor bedanken.

800px-Odontodactylus_scyllarus1

© Jens Petersen /  Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.5 Unported

BANNER_FREEK