TrosKompas

Discovery | 20.30 uur
19 april

Expedition Unknown: Egypt Special

Avonturier en ontdekkingsreiziger Josh Gates heeft al vele ontdekkingen gedaan in zijn carrière, maar nog nooit één die live door miljoenen mensen werd aanschouwd. In de nacht van 8 april schreef hij met een team van archeologen en onderzoekers geschiedenis door live op televisie een Egyptische sarcofaag te openen. Tijdens deze special ging Josh op onderzoek uit in een doolhof van ondergrondse tombes uit de Egyptische oudheid, met aan zijn zijde de legendarische archeoloog Dr. Zahi Hawass.

“Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze zijn afgedaald naar eeuwenoude tombes, al helemaal niet met een levende legende als Dr. Hawass. We hebben maar liefst drie mummies ontdekt en meerdere spectaculaire artefacten”, aldus Josh Gates. Ook Dr. Hawass is vol van de gebeurtenissen van afgelopen nacht: “Nog nooit in mijn vijftigjarige carrière heb ik iets meegemaakt op zo’n grote schaal als dit!”

In Nederland werd deze vondst niet live uitgezonden, maar Discovery zendt op vrijdag 19 april om 20.30 uur de documentaire 'Expedition Unknown: Egypt Specia' uit over deze vondst.

De Egyptische begraafplaats Al-Ghorifa (ten zuiden van Caïro) waar de uitzending werd opgenomen is al jaren een mysterie voor veel archeologen. Een eerder ontdekte sarcofaag van een hoge priester bleek leeggeroofd te zijn en er was weinig bekend over deze plek. Inmiddels is hier door Josh en zijn team verandering in gebracht: ze slaagden erin om een sarcofaag te vinden die een mummie van een hoge priester bevatte. De mummie verkeerd in uitmuntende staat en blijkt het overblijfsel te zijn van een 2.500 jaar oude priester die behoorde tot de bekende vijf priesters van Thoth. Het bleef niet alleen bij deze ontdekking: nog twee andere mummies, vele oude artefacten en een mysterieuze hoofdafdruk van was werden ontdekt.