TrosKompas

Dierenarts Hans

Heeft uw huisdier een goed gebit?

De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot Maand van het Gebit. Ze bieden in hun praktijk veelal gratis gebitscontroles en poetstips aan. En dat is echt nodig!

Het gebit van huis-dieren is precies hetzelfde als dat van mensen: tanden, kiezen, glazuur, tandvlees. Dieren kunnen dan ook dezelfde problemen met het gebit krijgen, zoals gaatjes in de tanden, ontstekingen van het tandvlees of erger. Voor een dier kan dit zeer pijnlijk zijn. Vaak merkt het baasje pas dat er gebitsproblemen zijn als een dier gaat kwijlen of moeite heeft met eten. Dan is de gang naar de dierenarts onvermijdelijk.

Weg is weg
Tanden en kiezen slijten naarmate uw kat of hond ouder wordt. Het beschermende glazuur wordt dunner en dat groeit niet meer aan. Bij een normale slijtage wordt voortdurend zachter tandweefsel aangemaakt en komt het wortelkanaal niet bloot te liggen. Bij abnormale slijtage kan het zachtere tandweefsel de afbreuk niet bijhouden en dan ontstaan ontstekingen en pijn. Let daarom op waar uw dier de tanden in zet: veelvuldig
in de eigen vacht bijten
en happen in stenen of hardhout versnellen de slijtage.

Hard of zacht voer
Een teveel aan tandplak wordt uiteindelijk tandsteen en daaronder kunnen infecties ontstaan. U ruikt het direct: uw dier stinkt dan vreselijk uit de bek.
In brokken zitten alle voedingsstoffen die uw dier nodig heeft en ze geven de minste kans op tandplak. Zacht voer plakt letterlijk op de tanden. Geeft u minder vaak zakjes en blikjes, dan draagt u eraan bij dat het gebit
van uw huisdier langer gezond blijft.