TrosKompas

Dierenarts

Maak uw tuin winterklaar

In deze koude maanden hebben veel dieren het moeilijk. Maar u hebt volop mogelijkheden om hen te helpen, ook in uw eigen tuin!

Een warm blad

Hebt u nog niet alle herfstbladeren opgeruimd, en is er ergens in uw tuin een plekje over om een berg bladeren te bewaren? Doe dat dan. Zo’n hoopje vormt namelijk een uitstekende overwinterplaats voor dieren.

Vogels bijvoeren
Bijvoeren van trekvogels
is nodig zodra de vorst voedsel onbereikbaar maakt door vastvriezen of een laagje sneeuw. Er zijn talloze vetbollen, vetstaven, vetbakjes, netjes met pinda’s etc. te koop. Er is zelfs speciale, minder zoute pindakaas voor de vogels.

Kijk uit voor katten!
Denkt u er ook aan waar u uw voedselbijdragen neerlegt? Een voederplank is perfect, maar als die gemakkelijk bereikbaar is voor katten, is het ineens een ideale jachtplaats voor hen. Een simpel paaltje in de grond midden onder een plank voorkomt dit. Voer op een gewone tafel plaatsen is dus ook vragen om ellende.

Vaker per dag
Veel voer bieden betekent veel vogels helpen, maar houd er dan wel rekening mee dat ongenode gasten als muizen en ratten het ook weten te vinden. U kunt beter enkele keren per dag kleine porties voeren, dan voorkomt u problemen.

Drinkbaar water
En wilt u dieren helpen met drinkwater? Bedenk dan dat dit in de winter bevriest. Lauwwarm water blijft langer vloeibaar. Dat geldt nog meer als u er een schep suiker in doet, wat tevens een energiebron is.


WEETJE

Wist u dat veel vogels die u in de winter ziet, vanuit het verre noorden zijn komen aanvliegen? Onze koukleumen zijn verder naar het zuiden getrokken. In de herfst is er een volksverhuizing van vogelsoorten.

Beeld: © Getty images