TrosKompas

De dierenarts

Dikke dieren

Niet alleen sommige mensen zijn te dik, ook huisdieren kunnen te veel gewicht hebben. Met helaas dezelfde gevolgen. Zorg dus dat uw huisdier fit is!

Wanneer is je huisdier te dik? Voor een hond geldt het volgende: als u met een vlakke hand vanaf de borstkas naar de buik en richting het achterlijf aait en geen ribben vlak onder de vacht kunt voelen, dan heeft uw hond te veel vet. Als u achter uw hond gaat staan en naar beneden kijkt moet de taille nog zichtbaar zijn. Twijfelt u? Meten is weten. Bij elke dierenarts staat een weegschaal waar u de hond kunt wegen. Wat ook kan: thuis samen op de weegschaal en uw eigen gewicht ervan aftrekken.

Minder eten
Overgewicht bij dieren ontstaat op dezelfde manier als bij mensen: te veel eten, te weinig bewegen. Hierdoor kunnen ook bij dieren ernstige problemen ontstaan, zoals verlaging van de weerstand, kortademigheid, pijnlijke gewrichten, huidproblemen en zelfs suikerziekte. Als uw huisdier overgewicht heeft, zult u op twee punten actie moeten ondernemen. Ten eerste moet u minder eten geven. Op de meeste verpakkingen van de merkvoeders staat hoeveel uw dier nodig heeft. Maak afspraken binnen het gezin wie het dier voert om te voorkomen dat er een dubbele hoeveelheid wordt gegeven. Zet per dag een portie klaar, roer er een kleine hoeveelheid lauwwarm water doorheen (extra buikvulling) en verdeel het over de dag.

Meer bewegen
Ten tweede: meer bewegen. Dikke dieren worden ook slomer. Ga met uw hond wat vaker en verder wandelen, dat is ook goed voor uzelf. Speel met het dier, zowel binnen als buiten. Datzelfde geldt voor uw poes. Laat uw kat vaker een frisse neus halen.  Uw slanke dier kan wel tot twee jaar ouder worden!

TIP
Wilt u dat uw hond geen honger heeft en toch afvalt? Kook wortelen halfgaar, giet ze af, snijd ze in kleine blokjes en meng ze door het natte hondenvoer, liefst enige uren voordat u het geeft; dan nemen ze de smaak aan van het voer. Wortelen zijn uitstekende buikvulling, maar bevatten weinig calorieën.

Beeld: © Getty Images