TrosKompas

De dierenarts

Blaasstenen

Gaat uw kat wel heel vaak naar de bak of miauwt uw poes klaaglijk bij het plassen? En ziet u urineklontjes of bloed in het kattengrit? Dan heeft uw huisdier waarschijnlijk blaasstenen.

Het is een bekend probleem bij katten: blaasstenen in de urinewegen. Deze ontstaan meestal door verkeerde voeding in combinatie met te geconcentreerde urine door te weinig drinken. U kunt dit voorkomen door de kat te helpen bij de vochtopname. Blikvoer lengt u aan met extra water en de harde brokken kunt u alvast wellen in wat warm water.

Naar de dierenarts
Voor uw poes zijn blaas-tenen een zeer pijnlijke kwaal. Een bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen. Deze heeft daarvoor een urinemonster van uw huisdier nodig. U kunt dit zelf van huis meenemen, maar de arts kan ook ter plekke een plasje oproepen door gecontroleerd op de blaas van het dier te drukken. Aan de hand van wat hij onder de microscoop ziet, kan de arts de diagnose bepalen. Soms is er nog nader onderzoek nodig. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een afgesloten plasbuis door gruis. Als u ziet dat uw kat perst maar er geen urine vrijkomt, dan is absolute spoed vereist. Het dier kan namelijk veel pijn lijden en er kunnen ernstige nierproblemen ontstaan waardoor het zichzelf vergiftigt. Dit komt nogal eens voor bij (gecastreerde) katers, ook wel plaskaters genoemd.

Dieetvoer
Om te zorgen dat blaasstenen niet terugkomen, is dieetvoer verkrijgbaar dat speciaal ontwikkeld is om de blaasstenen van uw kat te voorkomen. Er zijn veel soorten blaasstenen die elk goed herkenbaar zijn en ieder hun specifieke dieet vereisen. Elke fabrikant heeft zo z’n eigen invalshoek om een bepaald type blaassteen te voorkomen, waardoor u nooit twee merken dieetvoer tegelijk mag gebruiken. Uw dierenarts zal het juiste merk voeding, een pijnstiller en, bij een ontstoken blaaswand, een antibioticum voorschrijven.

TIP
Het plaatsen van meer drinkbakken binnen en buiten stimuleert het drinkgedrag van katten. Katten houden namelijk van afwisseling!

Beeld:© Getty Images