TrosKompas

De dierenarts

Lente: De egel komt tevoorschijn!

De egel heeft zich eerst vol en vet gegeten, toen de hele winter geslapen en nu komt hij zijn schuilplaats weer uit; het is voorjaar!

Eind november stopte, waarschijnlijk zonder dat u het in de gaten had, het geritsel van de egel in uw tuin. Hij had een warm nest gebouwd voor de winterslaap. Tijdens die periode is de lichaamstemperatuur van een egel 10ºC. Normaal is dat 36ºC. Zijn ademhaling daalt tot drie keer per minuut en de hartslag naar twintig keer per minuut, beide zakken met een factor vijf tot tien. Het lijfje staat compleet op spaarstand ingesteld. Hoewel het dier dus al zijn energie heeft gespaard, is het tijdens de winterslaap een derde van z’n lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

2 tot 8 jongen
Eenmaal weer wakker moet er ook - héél voorzichtig - worden voortgeplant. In mei leggen alle vogels een ei en zorgen ook egels voor nageslacht. Een vrouwtjesegel krijgt tussen de twee en acht jongen, doorgaans één worp per zomerseizoen. Jonge egels hebben bij hun geboorte al ongeveer achtduizend lichtgekleurde stekels en kunnen zich, net als hun ouders, oprollen bij gevaar. De jongen drinken twee weken lang melk bij hun moeder, daarna beginnen ze met vast voedsel en vier weken later staan ze al helemaal op eigen benen.

Nachtritselaar
De egel is een solitair levend nachtdier en laat zich overdag amper zien. Bij zijn zoektocht naar voedsel hoor je ’s avonds veel geritsel en soms zelfs gesnurk. Een egel eet vooral kevers, rupsen en wormen. Hij lijkt traag, maar krijgt ook wel eens een muisje te pakken. Leeft de egel in het bos, dan staan bessen, vruchten en paddenstoelen op zijn menu.

 

TIPS
U kunt de egel helpen door vroeg in de herfst gevallen bladeren op een hoopje in een hoekje van de tuin te leggen. Wacht tot begin april met het opruimen ervan. Er kan zich nog een bewoond egelnest in bevinden.
U kunt een egel voer aanbieden. Neem daarvoor honden- of kattenvoer. Laat droogvoer altijd van tevoren even wellen, bij natvoer kunt u wat water toevoegen. Geef nooit melk, dit is schadelijk voor de egel!