TrosKompas

De dierenarts

Koikarpers

Koikarpers genieten een steeds grotere populariteit in ons land. Deze oorspronkelijk Japanse vissen worden in Japan al meer dan 150 jaar gekweekt als siervis voor vijvers.

Het zíjn karpers, maar dan met mooie kleuren en prachtige kleurpatronen die onderling werden gekruist.
Om koikarpers te kunnen houden moet u een flinke vijver hebben met een diepte van minstens anderhalve meter. Deze diepte is nodig voor een goede waterkwaliteit en als bescherming tegen reigers. Het liefst met rondom de vijver een opstaande rand zodat ook katten niet bij de vissen kunnen. Een goede (filter)installatie is nodig om het water schoon en zuurstofrijk te houden en het moet ook enigszins stromen. Een goede dierenspeciaalzaak kan u wegwijs maken in welke filters u kunt gebruiken en hoe u met behulp van testsetjes de waterkwaliteit kunt bewaken.

Eitjes eten
Er is speciaal zomervoer om de koikarper sterk te laten worden voor de winter. In de herfst en de winter voert u wintervoer. Zodra de watertemperatuur 5 graden Celsius of lager is, zakken ze af naar de bodem en bewegen ze nauwelijks nog, waardoor ze geen behoefte meer aan eten hebben. Geef ze dan ook geen voer. Als voedsel ronddrijft en niet wordt opgegeten, tast het de waterkwaliteit aan. In het voorjaar legt het vrouwtje tienduizenden eitjes die door het mannetje worden bevrucht. Een groot deel van de bevruchte eitjes en kleine visjes wordt door de karpers zelf opgegeten. Een klein aantal visjes overleeft en groeit op.Wereldwijd, ook in ons land, worden er grote tentoonstellingen georga-niseerd waar de vissen worden beoordeeld door een deskundige jury. Soms worden er astronomische bedragen neergelegd door ware liefhebbers om die ene uitzonderlijke vis te kunnen kopen.

Beeld: © Getty Images