TrosKompas

Freek Vonk

Rozeteenvogelspin

Als ik ’s nachts door de jungle van Suriname loop, zie ik ineens wat uit de bomen ‘vallen’. Het is geen tak of vrucht, maar een rozeteenvogelspin

Dit is een van de leukste vogelspinnen ter wereld, in elk geval degene met de liefste naam. Het is niet moeilijk om te zien hoe deze jongen aan zijn naam komt. Ook al zijn vogelspinnen voor veel mensen een nachtmerrie, de meeste zijn ongevaarlijk. Rozeteenvogelspinnen zijn zelfs vriendelijk te noemen. Ik leg mijn hand voor deze spin, en hij rent zo via mijn hand mijn arm op. Ik heb nooit gehoord dat iemand door deze soort is gebeten. En al zou dat gebeuren, dan nog is er niks aan de hand. Een beet is te vergelijken met een bijensteek.

’s Nachts op jacht
Alle spinnen zijn giftig, deze is dat dus ook. Maar ze gebruiken hun gif om prooien te vangen. Rozeteenvogelspinnen lopen ’s nachts rond door de jungle op zoek naar prooien. Ze jagen op insecten en vangen vooral veel sprinkhanen, krekels en kakkerlakken. Daarnaast vangen ze ook boomkikkers en zelfs kleine hagedissen. Als ze hun prooi eenmaal hebben gespot kruipen ze langzaam dichterbij. Vervolgens springen ze boven op hun prooi en bijten die met hun grote zwarte giftanden. Het gif dat ze vervolgens injecteren lost de prooi vanbinnen op, zodat de spin deze kan leegzuigen als een soort maaltijdsoep. Een soort voorvertering dus.

Lopen over water
Rozeteenvogelspinnen zijn ook ontzettend behendig. Ze kunnen zelfs zweven. Deze spin springt van mijn hand af, spreidt zijn poten, en zweeft naar een boom die twee meter verderop staat. Omdat ze zo harig zijn blijft er een laagje lucht gevangenzitten tussen de haren; zo vallen ze niet als een baksteen naar beneden. Sterker nog, dankzij hun harige lijf kunnen deze spinnen zelfs over water lopen. Ik laat deze jongen lekker zitten en vervolg mijn weg door de jungle!

BANNER_FREEK

Beeld: © Gettty Images