TrosKompas

Freek Vonk

Sneeuwhaas

IJsberen zijn goed gecamoufleerd, maar sneeuwhazen, die voorkomen in Azië en Noord-Europa, kunnen er ook wat van!

Sneeuwhazen zijn wat kleiner en compacter gebouwd dan Europese hazen en al hun ‘uitsteeksels’, zoals de oren, zijn korter. Dit zijn allemaal aanpassingen aan koudere omstandigheden, die de kans minimaliseren dat
de ledematen bevriezen. Omdat er niet het hele jaar door sneeuw ligt, zien sneeuwhazen er ook niet het hele jaar hetzelfde uit. Gedurende de rui (van oktober tot januari) verandert hun jas van bruin naar wit of grijs. Goede camouflage in de sneeuw! Hazen hebben diverse legers, verspreid over hun woongebied. Ze staan niet klaar om te vechten, maar zo heten hun onderkomens nu eenmaal! Ze gebruiken die legers om overdag in uit te rusten. Waar konijnen meestal met een aantal familieleden bij elkaar leven in een ondergrondse familieburcht, leeft de haas grotendeels alleen. Zo’n leger is meestal niet meer dan een ondiepe kuil in hoog gras, onder heggen of langs de bosrand.

Marathonloper
Anders dan Europese hazen, graven sneeuwhazen vaker ook zelf een hol uit, of ze gebruiken een oud konijnenhol. Dat doen ze in de eerste plaats om zich te beschermen tegen barre weersomstandigheden. Bescherming tegen roof-dieren bestaat uit heel hard wegrennen, niet uit verstoppertje spelen. Waar konijnen echte sprinters zijn, lopen hazen makkelijk een marathon, met die grote, sterke poten met lange spiervezels. Ze kunnen een snelheid van 65 km/u bereiken en een grote afstand per nacht afleggen. De haas heeft een tof trucje: tijdens het rennen verandert hij ineens 90 graden van richting. Dat heet ‘haken slaan’. Het is zijn tactiek om aan een vos of lynx te ontsnappen. Het kan weleens voorkomen dat je een babyhaasje alleen in een kuiltje in een veld ziet liggen. Weet dan dat dit niet zielig is! Neem het vooral niet mee. De moeder is in de buurt en komt haar jongen nog iedere dag voeden. Zij gebruikt deze verstoptechniek om roofdieren niet naar haar nest te leiden. Slimme dieren!
Lepus_timidus_in_Volgograd_Oblast
© CC BY-SA 3.0 / CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK