TrosKompas

2019

TrosKompas Oeuvre Award

TrosKompas reikt, in samenwerking met Sterren NL, jaarlijks de TrosKompas Oeuvre Award uit aan een artiest, groep, componist, tekstdichter of producer die gedurende vele jaren van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het Nederlandse lied. De winnaar ontvangt een speciaal gemaakt bronzen beeld.

De winnaars sinds 2010 zijn:

2010: Peter Koelewijn
2011: George Baker
2012: Jan Smit
2013: Rob de Nijs
2014: Pierre Kartner
2017: René Froger
2018: Willeke Alberti
2019: Gerard Joling

De TrosKompas Oeuvre Award 2019 is voor Gerard Joling. De zanger nam de prijs in ontvangst op het podium van het uitverkochte Muziekfeest van het Jaar. Joling kreeg de Award uit handen van zijn 90-jarige moeder Janny, wat hem zichtbaar ontroerde. Het Muziekfeest van het Jaar vond voor de derde keer plaats in Ziggo Dome Amsterdam en is op oudejaarsavond om 23.05 uur te zien bij AVROTROS, NPO 3. 

Kort carrièreoverzicht Gerard Joling
Gerard trapte zijn zangcarrière 35 jaar geleden voorzichtig af met het laten maken van orkestbanden, zodat hij tijdens het lopen van modeshows, wat hij begin jaren tachtig deed, ook af en toe een liedje kon zingen. Zijn grote doorbraak kwam in 1985 in de ‘Soundmixshow’, waarin hij de derde plaats behaalde met ‘Crying’ van Don McLean. Hits als ‘Love is in your eyes’, ‘Ticket to the tropics’ en ‘No more bolero’s’ volgden. Dat laatste lied stond in maar liefst 22 landen in de hitlijsten en Gerard kreeg in het Verre Oosten te maken met Beatles-achtige taferelen. De jaren erna bleek Gerard een alleskunner te zijn. Hij was niet alleen maar zanger, maar werd ook televisiegezicht (in zijn reallife soap ‘Only Joling’) en presentator. In die hoedanigheid liet hij ook zijn grote maatschappelijke betrokkenheid zien door televisieprogramma’s te presenteren waarin hij ouderen hielp. Ook stond hij in maar liefst 85 shows van Holiday on Ice op de schaatsen. Muziek blijft echter altijd op de eerste plaats staan. Met nummer als ‘Blijf bij mij’ (een postuum duet met André Hazes, dertien weken op nummer 1), de klassieker ‘Maak me gek’, ‘Echte vrienden’ (een duet met Jan Smit) en ‘Lekker’ blijft hij grossieren in hits.