TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Ouderwetse Twentse humkessoep

Dit keer aandacht voor een heerlijk nostalgisch streekgerecht. Deze soep kunt u overigens heel goed zelf maken.

Buiten beukt de gure herfstwind tegen de ramen. Binnen, in de schaars verlichte woonkamer, zit moeder aan tafel. Stapels snijbonen heeft ze al door de snijbonenmolen gedraaid. De fijngesneden stukjes gaan met flink wat zout in aardewerken Keulse potten. Hierin blijven ze ‘vers’ voor de komende winter. Een volle hand snijbonen bewaart ze voor het avondeten: humkessoep, waar vader zo dol op is. Tussen duim en wijsvinger neemt ze twee, soms drie snijbonen tegelijk, die ze razendsnel in ‘humkes’ (stukjes) van ongeveer twee centimeter snijdt. Daarna zijn de prei, de bleekselderij en de aardappels aan de beurt. Die worden gewassen, geschild en in stukjes gesneden. Op het groene petroleumstel pruttelt al de hele middag een pan met bouillon, waar de gesneden groente bij gaat. Buiten in de moestuin knipt ze een klein bosje peterselie en uit de kelder pakt ze een weckpot met witte bonen die in de soep verdwijnen. Van zolder tovert ze een gedroogde worst tevoorschijn, die ze in dunne plakjes snijdt. Als laatste voegt ze wat zout en peper, de worst en de fijngesneden peterselie toe. Vader zal zo wel thuiskomen en vast wel zin hebben in een warme kom Humkessoep, met natuurlijk een snee roggebrood.

Eerste/laatste pluk?
De ene huisvrouw gebruikte vroeger alleen ingemaakte knapperige snijbonen van de eerste pluk (eind juli), terwijl de ander het zonde vond om de harde snijbonen van de laatste pluk (eind september) weg te moeten gooien. Die waren nog prima voor in de soep. Lekker met knolselderij en stukjes droge worst of spek, wat er voorhanden was. Dit Twentse streekgerecht kent men in andere streken overigens als: slevensoep, brokkebonensoep, stumpeltjessoep of fietsebonensoep. Hebt u ook zo’n zin gekregen in deze heerlijke maaltijdsoep? Het recept vindt u op smulweb.nl/recepten/humkessoep.

2imgres

© Smulweb