TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Blikken speelgoed

Hoe komt het toch dat verzamelaars bereid zijn om voor een oud blikken speeltje honderden tot zelfs tienduizenden euro’s te betalen?

Het speelgoed van blik was vroeger erg kwetsbaar. Het ging met een beetje ruw spelen vrij snel kapot, zodat er tegenwoordig nog maar weinig van in omloop is. Oud blikken speelgoed is dus zeldzaam. Zo betaalde een verzamelaar voor een klein blikken oorlogsschip, de HMS Terrible, gemaakt door de Duitse speelgoedbouwer Märklin in 1905, maar liefst ruim 80.000 euro! De geschiedenis van blikken speelgoed begint rond 1850 in Duitsland, waar men het speelgoed maakte van dunne vertinde stalen platen. Het speeltje werd handmatig gevormd en prachtig beschilderd. In het begin waren het vaak dieren en exotische figuren. Dit speelgoed was een ware rage. Door de enorme vraag schoten speelgoedfabrieken in Europa, de VS en Japan als paddenstoelen uit de grond. Prachtig draaiende carrousels, rijdende paard en wagens, motorfietsen, boten, auto’s en treinen van blik vlogen overal over de toonbank.

Collector’s items
Nederland produceerde géén blikken speelgoed. Halverwege de twintigste eeuw lieten de Bijenkorf en Vroom & Dreesmann voor speciale gelegenheden, zoals de opening van een nieuwe winkel of voor pakjesavond, kleine hoeveelheden vracht- of bestelautootjes in Duitsland of in Engeland produceren. Speelgoed met Nederlands opschrift is daarom vrij zeldzaam. Door de strengere veiligheidseisen – blikken speelgoed heeft scherpe randen en bevat loodhoudende verf – en de opkomst van plastic speelgoed midden jaren zestig eindigde vrijwel overal de productie van het blikken speelgoed. Behalve in China en India, waar nog steeds blikken speelgoed wordt gemaakt.

1anp

© ANP

Uitje

Een leuk uitje is het speelgoedmuseum Museum Kinderwereld in Roden. Daar kunt u prachtige blikken topstukken van onder meer de beroemde Duitse speelgoedfabrikant Lehmann bewonderen.