TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Een broek... ook voor vrouwen!

Het dragen van een broek was eeuwenlang echt een ‘mannending’. Vrouwen gingen hem pas vanaf 1965 ‘vrijelijk’ dragen en daar is een eeuwenlange strijd aan voorafgegaan. 

De oorsprong van de broek gaat terug naar de eerste eeuw voor Christus, toen de Kelten een ‘braccae’ (een strakke broek) droegen. Aangezien men in Rome de Kelten verschrikkelijke barbaren vond, werd het de Romeinse man verboden deze broek te dragen. Maar de Romeinen buiten Rome vonden de braccae erg comfortabel en droegen hem stiekem toch! Daardoor was het na de val van het Romeinse Rijk (476) heel gewoon dat een man een broek droeg.

Voor vrouwen was het eeuwenlang bij wet verboden om een broek te dragen. Deden ze dat toch, dan gingen ze het gevang in. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw versoepelde de wetgeving en mocht een vrouw alleen als ze ging fietsen of paard-rijden (met toestemming van het stadsbestuur) een broek dragen. 

Einde broekverbod 
Maar dan! Op 6 december 1930 bezorgde Marlene Dietrich de wereld een schok met de manier waarop ze verscheen in de filmklassieker ‘Morocco’. Haar benen waren gehuld in... een broek! Vanaf dat moment verschenen beroemdheden zoals Katharine Hepburn en Coco Chanel in het openbaar in een broek. In Nederland deden de Dolle Mina’s vanaf 1969 heel wat stof opwaaien; maar dat bevuilde niet hun blote benen, want tijdens hun strijd voor gelijkheid voor vrouwen droegen ze een broek. De jaren erna werd het steeds normaler dat vrouwen broeken gingen dragen. 

Gek genoeg hebben de Parijse dames het langst moeten wachten op officiële toestemming om een broek te dragen. Pas in 2012 kreeg toenmalig president Nicolas Sarkozy het Parijse stads-bestuur zover om het decreet uit 1799 ongedaan te maken, zodat ook daar eindelijk een einde kwam aan het broekverbod.

ANP-1405609

© ANP