TrosKompas

Freek Vonk

Sifaka

Madagaskar splitste zich 165 miljoen jaar geleden af van Afrika en in deze tijd heeft zich daar een unieke flora en fauna ontwikkeld. Neem nu de sifaka!

Enkele weken geleden liep ik in Madagaskar door de bossen, toen ik ineens wat geritsel hoorde in de bomen. Ik wist meteen waar ik mee te maken had: sifaka’s, een van de vele soorten maki’s die hier leven. Het zijn halfapen, dieren die verwant zijn aan apen maar het niet zijn. Ze maken een heel hard geluid waar ze hun naam ook aan te danken hebben. Ze gooien hun kop in de nek en blaffen: ‘Shiee faak’. Dit geluid maken ze om brutale indringers te waarschuwen dat ze niet verder moeten gaan. Deze lenige dieren hebben prachtige lange staarten en zeer lange achterpoten. Hiermee kunnen ze grote sprongen maken, van soms wel tien meter. Ze springen moeiteloos van tak naar tak in de vele cactusachtige bomen. Hierbij weten ze de harde en scherpe stekels zonder problemen te omzeilen.

Grappig gezicht
Sifaka’s zijn echte acrobaten en zeer elegant. Althans, in de bomen. Ze komen niet zo vaak op de grond, en als ze dat wel doen is rennen op vier poten voor hen onhaalbaar. Hun enorm lange achterpoten, veel langer dan hun kleine armen, zitten dan vreselijk in de weg. Daarom pakken ze het anders aan. Als ze op de grond komen, huppelen ze op hun achterpoten over de bosgrond, meestal zijwaarts, en houden daarbij hun armen in de lucht om hun balans te houden. Je weet niet wat je ziet! Het zijn dan net kleine ballerina’s. Om deze manier van voortbewegen zijn ze legendarisch geworden. Het heeft ze een veelgebruikte bijnaam opgeleverd: dansende maki’s

450px-Propithecus_coquereli_02

© Olivier Lejade / Wikimedia Commons / CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic

BANNER_FREEK