TrosKompas

Freek Vonk

Miljoenpoot

Als de zon ondergaat, verandert de jungle van Madagascar in een andere wereld. Dagdieren gaan slapen, en nachtdieren komen tevoorschijn… 

Het eerste dier dat ik in Madagascar ’s nachts tegenkom is een kruiper, een miljoenpoot! Die lijkt wel wat op een worm, maar het is een geleedpotige, zoals spinnen, krabben en insecten. Hij heeft natuurlijk geen miljoen poten, maar wel een paar honderd. Zijn lichaam bestaat uit een soort schijfjes; we noemen die segmenten. Aan elk segment zitten vier poten vast. De huid tussen de segmenten is heel flexibel en daarom kunnen ze alle kanten op kronkelen. Terwijl duizendpoten echte jagers zijn met sterke gifkaken, zijn miljoenpoten juist vriendelijk. Deze jongens eten geen vlees, maar plantaardig afval en schimmels.

Makkelijk hapje
Miljoenpoten zijn ook niet zo snel als duizendpoten; miljoenpoten doen alles heel rustig aan. Dat heeft echter ook een nadeel: ze zijn een makkelijk te vangen hapje voor veel roofdieren. Gelukkig hebben miljoen-poten een stevig pantser dat hen beschermt wanneer ze zich oprollen, en sommige miljoenpoten scheiden zelfs een irriterende en vaak stinkende gifcocktail uit via klieren aan de zijkant van hun lichaam. Daarom is deze miljoenpoot ook felrood gekleurd. Hij waarschuwt: pas op, eet me niet op, ik ben giftig. Het gif is een mix van giftige chemische stoffen zoals waterstofcyanide en benzaldehyde. Wanneer je het over je handen krijgt, ruik je de bittere geur van de cyanide. Je moet daarom goed je handen wassen als je een miljoenpoot vast hebt gehad.

800px-Millipede

Beeld: ©  CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK