TrosKompas

Freek Vonk

Hartenbeesten

Het hartenbeest lijkt op het eerste gezicht ergens achteraan gestaan te hebben tijdens het uitdelen van elegantie en snelheid, maar schijn bedriegt.

Op safari in Kenia kom ik een kudde hartenbeesten tegen, heel taaie savannebewoners. Je zou het zo niet zeggen, maar het hartenbeest is een van de snelste antilopen die er zijn. Hij haalt snelheden van 70 km/u. Bovendien is hij prima in vorm om die snelheid over lange afstand vol te houden. Kuddes hartenbeesten zijn altijd alert en voorzichtig – haast meer dan andere antilopen op de vlakten. Ze vertrouwen voornamelijk op hun goede ogen voor het zien van naderend gevaar.

Eén luide snuif
Het is heel moeilijk om er dicht in de buurt te komen, zonder dat de hele boel op de vlucht slaat. Ik merk dat ook als ik ernaartoe loop, ze kijken me zenuwachtig aan en slaan bijna meteen op de vlucht. Meestal is het één individu in de kudde, de zogenaamde schildwacht, die de kudde waarschuwt en aanzet tot vluchten. Eén luide snuif en een plotselinge bok van een van de groepsleden en de hele groep galoppeert achter elkaar weg. Ze kunnen heel vlug 90 graden van richting veranderen, net als een haas! Het is ook vrij logisch dat ze zo nerveus zijn, alle grote Afrikaanse roofdieren jagen op ze. Leeuwen, luipaarden, wilde honden en hyena’s zijn allemaal dol op hartenbeestenvlees. Deze kudde hoeft zich om mij echter geen zorgen te maken, ik kom alleen maar om ze te filmen!

799px-Alcelaphus_caama

© Hans Hillewaert / CC-BY-SA-4.0

BANNER_FREEK