TrosKompas

Freek Vonk

Kousebandslang

Ik heb al veel slangen in het wild kunnen zien en onderzoeken, maar de paring van Canadese kousebandslangen staat nog hoog op mijn verlanglijstje…

Deze slangen houden een maandenlange winterslaap onder de grond. Zodra het iets warmer wordt, ontwaken eerst de mannetjes. Ze zijn dan nog koud en sloom, en nemen een paar dagen de tijd om langzaamaan wakker te worden en zich wat op te warmen aan de schaarse zonnestralen, voordat de vrouwtjes wakker worden. Zodra het eerste vrouwtje haar koppetje uit haar winterhol steekt, wordt ze bestormd door de mannetjes. Niet een paar, maar tientallen mannetjes duiken bovenop haar. Het lijkt wel een bal levende spaghetti! De mannetjes wriemelen en krioelen over haar heen, totdat het een van hen lukt om zijn cloaca (geslachtsopening) tegen die van het vrouwtje te drukken en haar te bevruchten. Bingo!

Travestiet
Deze massale orgie is nog niet eens het vreemdste. Er zijn ook travestiet- kousebandslangen in het spel. Sommige mannelijke kousenbandslangen doen zich voor als vrouwtje. Ze leiden andere mannen om de tuin door vrouwelijke feromonen (sekslokstoffen) uit te scheiden. Zo zijn zij degenen die het centrum van de slangenbal vormen. Waarom, vraag je je af? Lang was dit niet duidelijk, maar het blijkt logisch te zijn. Net als andere reptielen worden slangen sloom van kou. Zo zijn ze, totdat ze zijn opgewarmd, een makkelijk doelwit voor roofdieren. De ‘vrouwelijke’ mannen zijn eigenlijk de langzaamste en zwakste mannetjes. Door zich te laten omringen met een kluwen kerels, krijgen ze het snel lekker warm en hebben ze als bonus tientallen bodyguards.

 

slangen_ANP  Beeld: © ANP