TrosKompas

Freek Vonk

Nandoe

De Nandoe wordt anderhalve meter hoog en is daarmee de grootste vogel in Zuid- Amerika. Het is een loopvogel, net als de struisvogel. Daar lijkt hij ook wel op!

Een nandoe is wel een stuk kleiner dan een struisvogel. Ook heeft hij drie tenen aan elke voet; een struisvogel heeft er twee. De meeste vogels hebben vier tenen. Het hebben van minder tenen zorgt ervoor dat struis-vogels en nandoe’s snelle renners zijn. Vogels lopen namelijk op hun tenen (wij mensen lopen op onze hele voet) en je kunt blijkbaar sneller rennen op twee of drie tenen dan op vier tenen. De nandoe is in de loop van de evolutie een paar tenen verloren en kan hierdoor wel 60 km per uur halen tijdens het rennen!   


Flinke nagel
Elke vleugel van een nandoe eindigt in een scherpe klauw en aan elke teen zit een flinke nagel. De nandoe gebruikt deze nagel om zichzelf te verdedigen. Met één goede uithaal kan hij een vijand helemaal openhalen. Hij is dus minder pluizig dan hij eruit ziet! Maar met zijn lange, sterke poten rent hij liever hard weg van zijn problemen. Tijdens een sprint gebruikt hij zijn vleugels om evenwicht te bewaren en om snel van richting te veranderen, bijvoorbeeld om aan een poema of jaguar te ontsnappen. De vleugels worden dus niet gebruikt om te vliegen maar dienen dus als wapen, als roer en als evenwichtsorgaan. De nandoe is een echte loopvogel, die door zijn grootte en gewicht niet eens kan opstijgen. Ook zijn vliegspieren is hij in de loop der tijd verloren!

1280px-Rhea_americana_-_Three_adult_birds 

Beeld: © Nino Barbieri CC BY-SA 2.5