TrosKompas

Dierenarts Hans

Dieren & communicatie

Wetenschappers deden 25 jaar lang onderzoek naar communicatie tussen dieren. Ze blijken elkaar goed te kennen – en ons trouwens ook.

De wetenschappers onderzochten prairiehonden, onder de grond levende knaagdieren die familie zijn van onze eekhoorn. Uitkomst van de zeer omvangrijke studie is dat deze dieren zich onderling met elkaar onderhouden middels verschillende geluidjes en bewegingen. Prairiehonden bleken hun jongen ook ieder een eigen naam te geven: ze roepen één bepaald kind door één specifiek geluid te maken. Bij gevaar waarschuwen ze elkaar op luide toon en kunnen ze elkaar zelfs laten weten waar het gevaar vandaan komt; van een roofvogel uit de lucht of van een roofdier op de grond. Als de kust weer veilig is maken de dieren enthousiaste sprongetjes, een soort dansje.

Paarden lezen gevoel
Ook andere (huis)dieren communiceren met elkaar en ons. Olifanten hebben letterlijk een olifanten-geheugen en kunnen dingen tientallen jaren onthouden. Dichter bij huis herkennen paarden feilloos hun dagelijkse verzorgers. Ze lezen zijn of haar gemoedstoestand: chagrijnig of opgewekt. Maar het gaat nog verder: paarden herkennen hun verzorgers jaren later zelfs van een foto en voelen de gemoedstoestand van die verzorger op het moment dat de foto werd gemaakt.

Sleutels pakken…
Kippen, ook de kippen die met duizenden in een stal leven, hebben namen voor hun dagelijkse verzorgers. En geiten herinneren zich hun oude baasjes zeker zeven jaar. En vergis u niet, wij mensen zijn dagelijks een studieobject voor huisdieren. Mijn eigen (kees)hond merkte het verschil tussen de sleutels pakken en wegrijden en sleutels pakken om iets uit de auto te halen. In het eerste geval sprong hij enthousiast op en gaf hij aan dat hij met me mee wilde gaan, in het tweede geval viel hij direct terug in de alerte rusthouding. Dat is nog eens communiceren.

WEETJE
Als u in een moderne kippenstal komt, kunt u de duizenden kakelende kippen vijf seconden doodstil laten zijn… Alle kippen stoppen even met kakelen als u één keer kort en hard fluit. Beeld: © GettyImages

Hebt u ook een vraag over uw (huis)dier? E-mail naar: dierenartshans@troskompas.nl
Hans behandelt de meest voorkomende vragen. Meer dierentips op TrosKompas.nl