TrosKompas

NPO 2 | 19.45 / 23.45 uur | vrijdag 11 jan 2019

Rail away / Rail away night

Op 6 januari 1996 begon de EO met het uitzenden van ‘Rail away’. Het was destijds nog maar de vraag of er echt kijkers zouden zijn voor een serie over internationale treinen en treinreizen. We kunnen nu wel zeggen dat die belangstelling er zeker is. Het gemoedelijke programma wordt niet alleen gewaardeerd door treinfanaten, maar ook door veel kijkers die het een rustgevend, haast meditatief moment vinden. Dat is naast de beelden ook te danken aan de prettige vertelstem van Bob van der Houven. Het programma bezocht de afgelopen 23 jaar alle continenten behalve Antarctica.

Zwitserland
‘Rail away’, dat ook over de grens wordt uitgezonden, viert vanavond zijn tweehonderdste aflevering. De makers pakken dan ook groots uit met een bezoek aan Zwitserland, het treinenland bij uitstek. Met een stoomlocomotief wordt het Furka-bergmassief bedwongen, waarna de reis verder gaat in de Glacier Express: een spectaculaire rit met uitzicht over diepe kloven, ijsmassa’s en de toppen van de Matterhorn en andere bergen.

Nachttrein
Voor de ware treinfans begint het echte feest pas rond middernacht. Om de jubileumaflevering van ‘Rail away’ te vieren herhaalt het programma de hele nacht eerdere uitzendingen. Deze nachtelijke treinreis voert de kijker rond de hele wereld, met uit elk continent twee afleverin