TrosKompas

NPO 2 | 20.25 uur | donderdag 11 okt 2018

Vrouw op Mars

Presentatrice Fidan Ekiz twijfelde of ze wel zou meedoen aan het zesdelige programma ‘Vrouw op Mars’. Ze liet zich overhalen en verbaast zich over de ouderwetse praktijken.

Je hebt getwijfeld over dit programma?
“Ja, een paar weken, en als ze me niet hadden teruggebeld om me over te halen, had ik het niet gedaan. Ik krijg soms kromme tenen van feministen en heb juist moeite met zoiets als het vrouwenquotum. Mijn idee was altijd: een vrouw komt vanzelf bovendrijven als ze goed genoeg is.”

Misschien wilden ze juist die onbevangen blik?
“Inderdaad, en iedereen van de redactie genoot van mijn verbazing over wat ik ontdekte tijdens de opnamen. Natuurlijk heb ik op school geleerd over Suze Groeneweg en Joke Smit. Maar dat je tot 1956 als getrouwde vrouw geen bankrekening mocht openen… Bizar. En als je trouwde of zwanger werd, werd je gewoon ontslagen. Vrouwen waren echt tweederangsburgers en dat is nog helemaal niet zo lang geleden.”

Is je mening nu veranderd?
“Ik zag die feministen als humorloze, hysterische vrouwen. Maar als je ze spreekt, kun je enorm met ze lachen en ze praten nog steeds vol passie. Laten we ook niet vergeten dat ze wel degelijk wat voor elkaar gekregen hebben. Dankzij hun inspanningen kon ik als meisje een goede opleiding volgen en kan mijn kind naar de crèche. Het programma is een ode geworden. Ik schaam me er bijna voor, zo laatdunkend als ik eerst was.”

Beschouw je jezelf inmiddels meer feminist?
“Ik bleek dat wel te zijn, maar had dat een beetje weggestopt. Iknheb het vaak over de positie van vrouwen binnen de islamitische gemeenschap en heb me ontworsteld aan de sociale restricties. Mijn moeder drukte me altijd op het hart financieel onafhankelijk te zijn middels een studie en een baan. Ik heb door de serie vooral ontdekt dat ik meer feminist ben dan ik dacht dat ik was.”