TrosKompas

Freek Vonk

Madagaskarreuzenrat

Ik ben op Madagaskar, als ik ineens wat in de bosjes hoor ritselen. Als ik iets dichterbij kom zie ik het... een madagaskarreuzenrat!

Met een gewicht van anderhalve kilo is de madagaskarreuzenrat het grootste knaagdier van dit enorme eiland. Met staart en al wordt hij meer dan een halve meter lang. Ondanks zijn naam lijkt deze reuzenrat meer op een konijn dan op een rat. Hij heeft grote oren en huppelt meer dan dat hij rent. En als het nodig is, bijvoorbeeld bij gevaar, kan hij meer dan een meter de lucht in springen.

Dit knaagdier leeft in een familie: een mannetje, een vrouwtje, en kinderen van de laatste twee tot drie jaar. Oudere kinderen zijn altijd vrouwtjes, mannetjes verlaten namelijk na een jaar hun ouderlijke woning en gaan op zoek naar een eigen territorium en vrouwtje. Zo zijn ze op tijd voor het eerstvolgende paarseizoen. Het mannetje en vrouwtje verdedigen samen hun territorium. Ze markeren hun gebied met urine, poep en een stofje uit hun geurklieren. Ook blijven ze bij elkaar tot de dood hen scheidt. Dat is behoorlijk ongewoon voor een knaagdier.


Terug in ’t hol
De madagaskarreuzenrat is een echte graver. Hij woelt zandige bodem om en graaft tunnels van wel een meter of vijf lang en een halve meter breed. Vaak hebben die tunnels meerdere in- en uitgangen. De openingen zijn goed verstopt met bladafval en zand. Zo zit het hele gezin overdag veilig verborgen onder de grond.

’s Nachts komen de dieren naar buiten om op zoek te gaan naar voedsel. Iedere keer wanneer een reuzenrat zijn huis in of uit wil, moet de deur open gegraven en weer goed afgesloten worden. Vervolgens gaat hij op zoek naar vruchten, zaden, bladeren, plantenstengels en zachte schors. Als het knaagdier zijn buikje vol heeft gegeten, rent hij weer vlug terug zijn hol in, want daar is-ie het veiligst.

Madagaskarreuzenrat

 

Beeld: © Tom Junek CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK


popup1019.jpg