TrosKompas

De dierenarts

Verplicht chippen?

Sinds 2013 is het verplicht elke hond te laten chippen. Zodra het dier de grens overgaat moet het een goedgekeurd Europees paspoort hebben. Het zal niet al te lang duren voordat ook katten verplicht gechipt moeten worden. Terecht. Nu zitten er jaarlijks nog 35.000 katten in asielen waarvan de eigenaar meestal onbekend is. Ook hoopt de Kamer zo de honderdduizenden zwerfkatten die ons land telt terug te dringen. En als u uw kat kwijtraakt, wilt u hem graag terugvinden.

Identificatie
Hoe werkt een chip? Een chip is een zendertje dat zijn nummer kan afgeven aan een leesapparaat bij de dierenarts, een dierenasiel of een dierenambulance. Het dier draagt een uniek 15-cijferig nummer met zich mee in de chip. Als de chip is gezet, worden de gegevens van de poes of hond en zijn eigenaar doorgegeven aan een databank; het dier wordt geregistreerd. Als een gechipt dier is verdwaald of weggelopen, kan de eigenaar worden opgespoord door het aflezen van het chipnummer en raadpleging van een centrale databank door een dierenarts of dierenasiel.

Niet pijnlijk
Chippen is niet pijnlijk. Het voelt als een prikje bij het vaccineren. Vaak heeft de baas meer last van ongerustheid dan het dier van het chippen. Een gechipt dier kunt u niet volgen op uw computer of telefoon. De leesafstand is slechts heel kort en het nummer wordt pas zichtbaar op het speciale leesapparaat. Het
is geen GPS-systeem. Het plaatsen van een chip kost enkele tientjes. Een klein bedrag, dat veel verdriet kan voorkomen.

Tip: Het is van belang dat u wijzigingen in de gegevens van uw kat of hond bijhoudt. Gaat u verhuizen, geef dan uw nieuwe adres door aan de dierenarts.

TK1820_22_23_04

 

Beeld: © Getty Images