TrosKompas

De dierenarts

De hondenziekte steekt de kop weer op

Door goede vaccinatie kwam de klassieke hondenziekte (ziekte van Carré) steeds minder voor, maar de laatste tijd zijn er weer diverse uitbraken in Europese landen gemeld.

In de afgelopen maand zijn hondeneigenaren opgeschrikt door berichten over twee vossen die aan de Belgische kant van de grens dood zijn gevonden en waarbij met zekerheid de hondenziekte is vastgesteld. Ook aan de oostzijde in Duitsland zijn er inmiddels verscheidene gevallen waargenomen. Voor honden in de grensstreken is er een (kleine) kans om via indirect contact dit zeer besmettelijke virus op te doen. Ze kunnen het pad van een zieke vos kruisen of het virus kan blijven hangen aan planten, struiken, prikkeldraad, etc.

Vaccinatie
De ziekte veroorzaakt ontstekingen aan de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Vaak komt de hond hierdoor te overlijden. Pups, maar ook goedkope rashonden - ingevoerd vanuit het buitenland - zijn doorgaans bevattelijker voor het virus dan al wat oudere honden. Honden in ons land worden standaard tegen dit virus gevaccineerd, één keer in de drie jaar. Dat wil niet zeggen dat ze dit virus niet meer kunnen krijgen, maar als ze ziek worden, zullen de klachten minder ernstig zijn. Uw hond kan wat hangerig zijn, hoesten en tranende ogen hebben. Overigens kan uw hond dan wel niet-gevaccineerde dieren besmetten.

 

Tip: Controleer goed het entpaspoort van uw hond. Is het langer dan drie jaar geleden dat hij gevaccineerd is voor de hondenziekte? Ga dan langs bij de dierenarts.

TK1824_24_25_01

Beeld: © Getty Images