TrosKompas

De dierenarts

Honden en hitte

Wij mensen zijn dit (voor)jaar al verwend met stralend zomerweer. Wij genieten er volop van, maar voor een hond zijn de hoge temperaturen niet prettig.

Mensen zweten om hun lichaam te koelen, maar honden kunnen dat niet. Zij verdrijven de warmte in hun lichaam door te hijgen en via hun voetzolen. Als uw hond het te warm heeft, kunt u dit al vrij snel zien als hij overmatig kwijlt, extreem hijgt, erg sloom is of heel warm aanvoelt. De beste manier om oververhitting tegen te gaan, is zorgen voor een koele ligplaats voor uw hond. Is er een plek waar de zon nog niet heeft geschenen en waar de vloer nog niet warm is geworden? Dat kunt u het beste met de hand voelen. De buikhuid van een hond is meestal wat dunner en minder behaard. Een koude ondergrond koelt daarom het dier.

Hete paden
Vermijd lange wandelingen en uitbundig spelen op het heetst van de dag. Een voetpad, een zandpad en asfalt kunnen gloeiend heet worden. Voldoende drinkwater is ook een must, ververs het regelmatig. Sommige honden zwemmen graag. Een koud badje of water sprenkelen werkt heel verfrissend (pas op, het eerste water uit de tuinslang kan door de opwarming heel warm zijn). Het dier een verkoelende duik laten nemen in het buitenwater is ook heerlijk, maar pas op voor blauwalg, dit is voor dieren net zo schadelijk als voor mensen.

Niet in de auto!
De hond achterlaten in de auto als er een boodschapje moet worden gedaan, kan vreselijke gevolgen hebben. En nee, een raam een stukje openlaten is absoluut niet voldoende! Laat de hond thuis als het zo warm is.

TK1826_22_23_01

 

Beeld: © Getty Images