TrosKompas

Freek Vonk

Arctische zalmforellen

Het is een prachtig gezicht om Arctische zalmforellen door een helder riviertje of beekje te zien zwemmen.

Arctische zalmforellen komen onder andere voor in Groenland en andere arctische en sub-arctische gebieden. Forellen zijn roofvissen. Wanneer ze klein zijn jagen ze op allerlei kleine waterbeestjes, en naarmate ze groter worden stappen ze over op zoetwaterkreeften en andere vissen. Ze hebben een gespierd lijf en het zijn snelle en goede zwemmers. In een indrukwekkende sprint schieten ze vooruit om hun prooi te grijpen. De vissen vinden hun prooien dankzij een goed gezichtsvermogen en vooral hun geweldige neus. We hebben allemaal weleens vanhet neusje van de zalm gehoord, en dat is niet voor niets. Zalmforellen behoren tot de familie van de zalmen, de Salmonidae.

Echte overlevers
Bij extreem lage temperaturen kunnen zalmforellen nog overleven, zelfs onder het ijs. Vissen zijn koudbloedige dieren die veel minder energie aan het warmhouden van hun lichaam hoeven te besteden dan een zoogdier van dezelfde afmetingen. Ze nemen voor een groot deel de temperatuur van hun omgeving aan en zetten hun spijsvertering daarbij op een laag pitje. Desondanks zou een temperatuur van -1,8 °C genoeg moeten zijn om een vis te laten bevriezen; het vriespunt van vissenbloed is ongeveer -0,9 °C. Hoe kan het dan
dat zalmforellen niet doodvriezen? Simpel: ze hebben een natuurlijk antivries in hun aderen. Dat middel zorgt ervoor dat hun bloed niet stolt en normaal blijft stromen, en hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen gewoon alle weefsels en organen bereiken. Dit antivries werkt super, maar is niet perfect. Bij heel lage watertemperaturen kunnen de vissen alsnog bevriezen, maar dan is het water waarin ze rondzwemmen ook al helemaal bevroren, en dan maakt het allemaal toch niet meer uit. Wat een overlevers!

 

GettyImages-153076863
© Getty Images

BANNER_FREEK