TrosKompas

Grey.jpg

The grey (2011)

Na een vliegtuigcrash in onherbergzaam gebied moeten de overlevenden het niet alleen opnemen tegen de barre kou, maar ook tegen bloeddorstige wolven… Jij kan nu gratis naar de voorpremière van dit spannende actiedrama!

In Alaska werkt Ottway (Liam Neeson) als beveiliger bij een afgelegen olieraffinaderij. Het werk in het onherbergzame gebied is zwaar en hard, en de werknemers zijn dan ook blij als ze met een vliegtuigje naar de bewoonde wereld worden gevlogen voor een welverdiende vakantie. Maar het gaat vreselijk mis: het vliegtuig belandt in een sneeuwstorm en stort neer in de barre, verlaten toendra van Alaska. Ottway en nog een paar mannen overleven het, maar ze beseffen dat ze allesbehalve veilig zijn. Niet alleen moeten ze gewond en zonder hulpmiddelen de bewoonde wereld zien te bereiken, ook hebben ze de pech dat ze in het territorium van een roedel bloeddorstige wolven terecht zijn gekomen.

Het actie-pad
Vanaf zijn doorbraak in ‘Schindler’s list’ staat Liam Neeson vooral bekend om zijn dramatische rollen. Maar sinds een paar jaar slaat de acteur regelmatig het actie-pad in. En films als ‘Taken’, ‘The A-team’ en ‘Unknown’ profiteren van zijn aanwezigheid. Waar een houterig acterende spierbundel die titels niet boven de middelmaat had kunnen uittillen, geeft de charismatische Ier met zijn donderende stemgeluid deze actiefilms als vanzelf een bepaalde diepgang mee. In ‘The grey’ kan Neeson zowel zijn dramatische als z’n actiekant laten zien.

Ruig landschap
Want je kan deze film op twee manieren kijken: op de eerste plaats als een rechttoe-rechtaan actiefilm over een groep stoere mannen. Ze stortten neer (in een intense en realistisch gefilmde vliegtuigcrash) en moeten het vervolgens opnemen tegen de elementen, bloeddorstige wolven, én zichzelf. Want de onaangepaste mannen nemen van niemand orders aan, en weten het allemaal zelf het beste. Een lekkere testosteronfilm dus, met mooie gevechten tussen mens en dier (en mens en mens) in een ruig landschap.

Kwetsbaar
Maar om ‘The grey’ alleen als actiefilm weg te zetten doe je de film tekort (en kan je teleurgesteld raken door het trage tempo). Er zit namelijk ook een dramafilm in verborgen. In een vroege scène zet Ottway de loop van een revolver in zijn mond, en wil de trekker overhalen. Iets houdt hem tegen, maar de toon is gezet: deze stoere bikkel gaat gebukt onder een groot verdriet. Wat dat precies is wordt later duidelijk, maar Ottway krijgt gelijk een diepere laag doordat we hem op zijn kwetsbaarst zien. En na de crash zie je weer vuur in Ottway’s uitgebluste ogen oplaaien. Hij heeft het ongeluk overleeft, wat betekent dat hij recht heeft om te leven. Vanaf dat moment doet hij er alles aan óm te overleven.

Avondeten
‘The grey’ draait om de strijd tussen mens en natuur. En de natuur komt in vele vormen: het onherbergzame gebied, de sneeuw, het ijs en de kou. En Moeder Natuur geeft de mannen ook nog iets anders op hun pad: een roedel bloeddorstige wolven. Het vliegtuig is in hun territorium gecrasht, en de beesten zien in de nieuwkomers zowel ongewenste indringers als avondeten. Meedogenloos jaagt de roedel de mannen op, en langzaam maar zeker wordt de groep rond Ottway uitgedund.

Vlijmscherp
Regisseur Joe Carnahan (die ook al ‘The A-team’ met Neeson maakte) laat weinig van de beesten zien. Hij houdt het op gele ogen die in de duisternis opdoemen, gehuil wat door de bossen galmt, een shot op vlijmscherpe tanden en schaduwen die aangeven dat dit haast onnatuurlijk uit de kluiten gewassen wolven zijn. Zo geeft hij de beesten iets nachtmerrieachtigs mee, wat de spanning in ‘The grey’ flink opvoert. Qua genre zit ‘The grey’ in grijs gebied. Maar of je nou voor drama of actie gaat, je zit goed bij deze film.