TrosKompas

sogn.jpg

Il grande sogno (2011)

3
Terwijl Berlusconi de politiek in zijn land nog steeds in zijn greep houdt, is er opnieuw een Italiaanse filmmaker die teruggrijpt op de roerige situatie van eind jaren zestig, met studentenopstanden en repressie.

Rome, 1967: de dood van Che Guevara beheerst het nieuws en schokt de linkse jongeren. De studente Laura (Jasmine Trinca) is de telg van een gegoede, katholieke familie in Rome. Zij en haar broers Andrea en Giulio schikken zich thuis naar de strenge eisen van hun ouders, maar zetten zich buiten de deur in voor de alsmaar luider verkondigde roep om vrijheid en verandering. Politieman Nicola (Riccardo Scamarcio) voelt zich als agent niet helemaal op zijn plek; hij wil eigenlijk acteur worden. Zijn baas weet raad; Nicola mag zich als infiltrant tussen de opstandige studenten mengen en studentenleider Libero (Luca Argentero) in de gaten houden. De spanning loopt op wanneer begin 1968 de universiteit van Rome door de studenten wordt bezet. Daarbij komt Nicola ook Laura tegen, die een oogje heeft op Libero. Wanneer Laura in de gaten krijgt dat Libero meer liefjes heeft, keert ze zich teleurgesteld van hem af en wendt ze zich tot Nicola.

Liefdesdriehoek
'Il grande sogno' ('De grote droom') gaat over de droom van een generatie babyboomers, zoals eerder te zien was in Bertolucci's 'The dreamers' en in 'La meglio gioventù'. Regisseur Michele Placido, geboren in 1946, behoorde zelf tot die generatie en maakte net als Nicola de overstap van de politie naar het theater. Met deze film vertelt hij dan ook een persoonlijk verhaal. Placido's keuze voor de populaire acteur Riccardo Scamarcio ('La meglio gioventù') als zijn alter ego Nicola is begrijpelijk. Scamarcio oogt goed, speelt prima en weet zelfs zijn dubieuze rol als intrigant sympathie mee te geven. De rol van Laura komt minder uit de verf. Ze is intelligent en gedreven, maar wat haar drijft wordt onvoldoende uitgewerkt. Is het de politiek, haar afkomst, de liefde? Libero, de derde tak van de liefdesdriehoek, wordt gespeeld door oud-'Big Brother'-deelnemer Luca Argentero. Een blijvende indruk maakt hij hier echter niet. De film verdeelt de aandacht over de historische rellen, een liefdesgeschiedenis, een persoonlijk verhaal en een coming of age-verhaal, zonder te focussen of iets nieuws te vertellen.