TrosKompas

untr.jpg

Unter Bauern (2010)

4
De Duitse cinema lijkt zich de laatste jaren eindelijk ook te richten op de Tweede Wereldoorlog. Na 'Der Untergang' en 'Sophie Scholl' is er nu 'Unter Bauern', dat ingaat op joodse onderduikers in nazi-Duitsland.

De joodse paardenhandelaar Menne Spiegel (Armin Rohde) is de eerste jaren van de oorlog min of meer ongeschonden doorgekomen, maar in 1943 moeten de laatste Duitse joden zich melden voor deportatie naar het oosten. Menne vreest het ergste, ondanks zijn verdiensten als soldaat in de Eerste Wereldoorlog, en overtuigt zijn vrouw Marga (Veronica Ferres) ervan dat onderduiken de beste optie is. Menne klopt aan bij zijn oude strijdmakker Heinrich Aschoff (Martin Horn), die belooft Marga en dochtertje Karin op zijn boerderij op te nemen. Menne zelf moet elders maar onderdak zoeken, want als bekende paardenhandelaar in de regio Westfalen is het risico op herkenning immers levensgroot. Op de dag dat de Aschoffs hun oudste zoon naar het oostfront zien vertrekken, melden Marga en Karin zich bij de boerderij. Alleen Heinrich en zijn vrouw weten dat de blonde Marga een jodin is. Tienerdochter Anni (Lia Hoensbroech) weet niet beter dan dat de nieuwe gasten gevlucht zijn uit een door de geallieerden gebombardeerde stad.

De echte Marga Spiegel

Het waargebeurde, spannende verhaal van 'Unter Bauern' is gebaseerd op de autobiografie 'Retter in der Nacht' van de echte Marga Spiegel. Deze krasse dame is inmiddels 98 en gaf tot voor kort nog lezingen over haar ervaringen in de oorlog. Als toegift komt zij aan het eind van de film zelf ook nog even in beeld. De Nederlandse regisseur Ludi Boeken, die bekendheid verwierf met 'The other face of terror', waarvoor hij in 1984 de Nipkowprijs won, is zelf een kind van joden die tijdens de oorlog zaten ondergedoken. Veronica Ferres en Armin Rohde, die hij wist te strikken als hoofdrolspelers, hebben beiden ruime ervaring met film, tv en theater. Rohde was eerder ook te zien in films van de Nederlandse regisseur Ben Verbong. Actrice Margarita Broich (Frau Aschoff) speelde destijds mee in de Nederlandse speelfilm 'De tweeling'. 'Unter Bauern' legt op ontroerende wijze een onderbelicht stuk geschiedenis bloot en nuanceert daarbij het zwart-witdenken over de oorlog. Minder spektakel dan in 'Zwartboek', maar wel een stuk realistischer.