TrosKompas

sterkeverhalen.jpg

Sterke verhalen (2010)

'Sterke verhalen' is een Nederlandse komedie over de plattelandsjongen Dennis, die in Amsterdam gaat studeren en daar allerlei doldwaze avonturen beleeft.

De van het platteland afkomstige Dennis (Achmed Akkabi) arriveert met een tractor vol spullen in de stad. In zijn nieuwe, speciaal voor studenten neergezette containerwoning maakt hij kennis met blanke jongens die alleen straattaal praten, terwijl Dennis als geadopteerde Marokkaan zich juist in Algemeen Beschaafd Nederlands uitdrukt. In een dronken bui steelt hij een pinguïn uit de dierentuin om indruk te maken op de knappe Sanne (Sallie Harmsen) en de rest van zijn nieuwe vriendengroep. Sanne is echter hopeloos verliefd op Manuel (Manuel Broekman), een 'player' die er meerdere vriendinnen op nahoudt en een groot feest organiseert om met de opbrengsten zijn gokschulden af te betalen. Kan Dennis alsnog Sanne's hart winnen?
Sterk ontstaan
'Sterke verhalen' is een vrolijke, kleurrijke en energieke film, waarin een groot aantal verhaallijnen kriskras door elkaar loopt zonder dat het storend wordt. Hoewel humor de boventoon voert, is het duidelijk dat ook mensen van even boven de twintig zo hun problemen hebben. Toch overheerst de levenslust en verlaat je de bioscoop met een tevreden gevoel. Wat 'Sterke verhalen' extra sympathiek maakt, is de manier waarop de film is ontstaan. De makers van 'Sterke verhalen' - die allemaal nog op de Film?academie of de Toneelschool zitten - wilden zo graag een film maken dat ze zonder steun van het Filmfonds aan de slag gingen en hun droom waarmaakten. Bekende collega's als Halina Reijn, Pierre Bokma, Hans Kesting en Daniël Boissevain waren zo gecharmeerd van deze geldingsdrang dat zij als vriendendienst in kleine rolletjes opduiken.