TrosKompas

marie_01.jpg

Mères et filles (2010)

Drie generaties vrouwen, die door een mysterie uit het verleden met elkaar zijn verbonden, schitteren in het Franse drama 'Mères et filles'.

Over het leed dat familie heet zijn al talloze films gemaakt. Soms worden ruzies tot op het bot uitgevochten, andere keren ontstaan verstoorde verhoudingen, juist door een gebrek aan contact. Het was dat laatste dat Audrey (Marina Hands) ertoe dreef om na haar jeugd in een Frans dorpje naar Canada te emigreren. Aan het begin van de film is ze voor het eerst even terug. Het contact met haar moeder Martine (Catherine Deneuve) verloopt nog even stroef. Vader Michel (Michel Duchaussoy) is wel blij dat hij zijn dochter weer ziet, maar de man zit duidelijk bij zijn vrouw onder de plak. Om aan de verstikkende sfeer te ontsnappen neemt Audrey haar intrek in het huisje van haar overleden grootvader. Bij het opruimen vindt ze achter een kast het geheime dagboek van haar grootmoeder Louise (Marie-Josée Croze), die op een dag met de noorderzon vertrok en haar gezin ogenschijnlijk zonder reden in de steek liet. Iets wat Martine haar nooit heeft vergeven. Zal Audrey in het dagboek de antwoorden vinden die haar moeder nooit van haar moeder heeft gekregen?

Lekker onthaasten
Wie naar de film gaat om te onthaasten, heeft een goede aan 'Mères et filles'. Regisseuse Julie Lopes-Curval neemt ruimschoots de tijd om een relatief eenvoudig verhaal te vertellen. Het familiedrama dat zich ontspint, krijgt na verloop van tijd weliswaar enkele thrillerachtige trekjes, maar het drama ontvouwt zich met kleine, subtiele stapjes en niet met grote schrikmomenten. Het idee van een gevonden dagboek is niet bijster origineel, maar geeft de regisseuse wel de kans om een stilistische vondst toe te passen. Zo laat ze Audrey als toeschouwer rondlopen in de flashback scènes waarin Louises verhaal tot leven komt. Daardoor raak je als kijker sterker betrokken bij de film, die soms net iets te veel voortkabbelt, hoewel er onder de oppervlakte van alles broeit.

De beelden van de landelijke omgeving waar 'Mères et filles' zich afspeelt zijn mooi, maar het sterkste punt van de film zijn de drie actrices die de hoofdrollen spelen. Catherine Deneuve speelt nog even imponerend als vroeger, maar ook de twee jongere actrices overtuigen. Samen met Lopes-Curval zorgen zij ervoor dat het onderliggende thema - het tijdloze verlangen naar vrijheid - op een zorgvuldige manier wordt uitgewerkt.