TrosKompas

hunt_04.jpg

Hunting & Zn. (2010)

3
Na de succesvolle samenwerking in 'Olivier etc.' levert regisseur Sander Burger opnieuw samen met het acteursstel Dragan Bakema en Maria Kraakman een film af rond een familiedrama: 'Hunting & Zn.'.

Tako Hunting (Dragan Bakema) is de Zn. uit de titel. Na de dood van de oude meneer Hunting heeft Tako zijn studie in Amsterdam afgebroken en is hij teruggekeerd naar zijn geboortedorp om de fietsenzaak van pa voort te zetten. Tako's moeder Tine (Celia Nufaar) verliet met tegenzin de familiewoning boven de zaak om ruimte te maken voor Tako en zijn nieuwe geliefde Sandra (Maria Kraakman). Het jonge stel richt het huis vrij fantasieloos in en leidt een rustig, gezapig leven; hij werkt in de fietsenzaak en gaat af en toe naar de kroeg, zij werkt bij een uitzendbureau en bezoekt geregeld de sportschool. Het wat saaie, voortkabbelende leven krijgt een impuls wanneer Sandra zwanger blijkt te zijn. Tako voelt zich verantwoordelijk voor zijn ongeboren kind en vraagt zich af of Sandra wel goed voor zichzelf zorgt. Zij sport wel veel, maar eet verdacht weinig. Tako gaat haar gangen na en doet daarbij een schokkende ontdekking. De confrontatie leidt tot een reeks onomkeerbare, tragische verwikkelingen...

Acteurs schreven mee

Sander Burger heeft na een korte film en enkele documentaires inmiddels zijn derde speelfilm verwezenlijkt. Geen geringe prestatie voor een filmmaker die het liefst zo onafhankelijk mogelijk en zonder omroepbemoeienis werkt. Zijn vorige film 'Olivier etc.' werd goed ontvangen en markeert een belangrijk omslagpunt in zijn werk: Burger ontwikkelde de scenario's van zowel 'Olivier etc.' als 'Hunting & Zn.' samen met de beide hoofdrolspelers Bakema en Kraakman. Het basisidee voor de film werd ingegeven door enkele recente familiedrama's, waaronder dat van een Hilversumse politieman die zijn hele gezin en zichzelf thuis met zijn dienstwapen doodschoot, op amper honderd meter afstand van het huis van Burger. De acteurs hebben vervolgens tijdens het schrijven hun personage kunnen vormgeven. Het resultaat is een film over een heel natuurlijk overkomend gezinnetje. Geen overgelukkige filmfamilie, maar doodnormale mensen bij wie onder de oppervlakte echter iets broeit. Het drama tekent zich scherp af, al zal de finale niet iedereen kunnen overtuigen.