TrosKompas

married.jpg

Married life (2008)

We vinden de volgende uitspraak altijd een beetje raar klinken: pasgetrouwden die het over hun bruiloft hebben als 'de mooiste dag van ons leven'. Fijn dat die dag zo mooi was, maar die uitspraak impliceert ook dat het leven daarna nooit meer zo mooi wordt. Harry Allen (Chris Cooper) vindt dat na tig jaar samen met Pat (Patricia Clarkson) zeker het geval, en wil een mooier leven opbouwen met jong ding Kay (Rachel McAdams). Maar hij vindt het zielig voor zijn echtgenote om als gescheiden vrouw door het leven te moeten. Met deze visie ziet Harry het vervolgens als een daad van barmhartigheid om Pat te vergiftigen... Ondertussen bespreekt hij zijn verliefde gevoelens voor Kay met huisvriend Richard Langley (Pierce Brosnan). Deze komt voor een probleem te staan als hij aan Kay wordt voorgesteld. Richard wordt ook op slag verliefd op de mooie meid, en wil haar koste wat het kost de zijne maken.
Inktzwarte humor
Het lekkere macabere uitgangspunt van 'Married life' zou zo uit een Agatha Christie-detective kunnen komen: Echtgenoot wil zijn echtgenote de schaamte van een scheiding niet aandoen, dus besluit hij haar te vermoorden. Hij doet het dus eigenlijk uit liefde voor zijn vrouw, prachtig toch? Hierdoor stelden wij ons in op een nostalgische misdaadfilm (het speelt zich af eind jaren veertig) vol inktzwarte humor. En dat is 'Married life' voor een deel ook: we zien Harry razendsnel redenen verzinnen waarom hij bij de apotheker een zwaar medicijn wil kopen, hij moet het gif ongemerkt in Pats drankjes gieten, en we zien hem tandenknarsend zijn frustratie verbijten als vrouwlief toch niet zo'n zin heeft in het kopje dodelijke thee... Heerlijk! Daar komt bij dat we Chris Cooper nog nooit op slecht spel hebben betrapt. En hij krijgt uitstekend weerwerk van de rest, met Pierce Brosnan als gladde huisvriend voorop.

Voorspelbaar drama
Maar 'Married life' wil meer zijn dan een detectiveverhaal. Het wil ook een serieuze blik werpen op onderlinge relaties. Dit kan interessant zijn, maar in dit geval levert het voorspelbaar drama op. Neem nu de driehoeksverhouding Harry-Kay-Richard. Natuurlijk is de door Brosnan gespeelde Richard veel stoerder en wereldwijzer dan de starre en kneuterige Harry van Chris Cooper. Het zou dus logisch, zelfs erg voorspelbaar zijn dat Kay uiteindelijk voor Richard kiest. En jawel, die gemakzuchtige weg wordt vervolgens onbeschaamd bewandeld. En dat valt tegen, zeker naast het slim uitgewerkte misdadige plot. Wellicht wil 'Married life' te veel het echte getrouwde leven imiteren: dat bestaat tenslotte ook uit mooie en mindere momenten...