TrosKompas

wedding.jpg

Wedding crashers (2005)

De huwelijksdag staat bekend als de mooiste dag in iemands leven. Owen Wilson en Vince Vaughn nemen niet genoegen met maar één mooiste dag, en struinen in ‘Wedding crashers’ tientallen bruiloften af. Jij kan gratis naar de voorpremière van deze leuke komedie!

John Beckwith (Owen Wilson) en Jeremy Grey (Vince Vaughn) zijn boezemvrienden. De overtuigde vrijgezellen hebben dé manier gevonden om leuke dames te ontmoeten: ze lopen bij wildvreemde bruiloften naar binnen, laten zich gaan bij het buffet, de bar en op de dansvloer, en versieren als toetje een van de bruidsmeisjes. Het maakt niet uit of het Joodse, Boeddhistische of Indiase bruiloften zijn, John en Jeremy weten zich met een stalen gezicht overal naar binnen te bluffen.
Alles verandert als het duo belandt op het huwelijk van Christina Cleary (Jennifer Alden), dochter van de invloedrijke minister Cleary (Christopher Walken). John wordt smoorverliefd op Christina’s zusje Claire (Rachel McAdams). De twee vrienden mogen mee naar het vakantiehuis van de Cleary’s, maar krijgen daar al snel met een paar grote problemen te maken.

In Hollywood ontstaan regelmatig kliekjes van bevriende acteurs die samen in films opdraven. In de jaren 60 had je de ‘Rat pack’: Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. schitterden in –de originele- ‘Oceans eleven’ en ‘Robin and the seven hoods’. De jaren 80 bracht ons de ‘Brat pack’: Bakvissenvoer als Rob Lowe, Judd Nelson en Emilio Estevez waren te zien in ‘The breakfast club’ en ‘St. Elmo’s fire’. En nu kunnen we de ‘Frat pack’ verwelkomen, bestaande uit o.a. Vince Vaughn, Will Ferrell de broertjes Owen en Luke Wilson en Ben Stiller. Met minstens twee, maar vaak met meer maken ze films als ‘Dodgeball’, ‘Old school’ en nu dus ‘Wedding crashers’. Kenmerken van de frat-films: weinig diepgang, maar met een hoog gehalte aan lachsalvo’s, verkregen door grappen die negen van de tien keer iets met seks te maken hebben.

Als je de bovenste zin zo ziet staan klinkt het negatief. Maar als de grappen leuk zijn en de acteurs goed krijg je een hilarische film. En zoals je aan de vier sterren ziet die ‘Wedding crashers’ van ons krijgt, is dat hier het geval. Want de grappen mogen plat zijn, maar door de juiste komische timing komen ze perfect aan. En dat zit hem in kleine dingetjes: Blikken, handgebaren, mimiek, toon. En dat beheersen Vince Vaughn en Owen Wilson tot in de vingers. Het duo is al lang bevriend, en hierdoor goed op elkaar ingespeeld. Zo goed, dat ze de meeste grappen improviseren, die zo hun spontane charme behouden.

Maar de film is geen ‘two-man-show’, want alle rollen zijn goed ingevuld. Met als uitschieters Isla Fisher die Claire’s psychotische en oversekste zusje Gloria speelt, en Keir O’Donnell als haar broertje Todd (een onbegrepen homofiele kunstenaar). Ook complimenten aan Bradley Cooper. Hij zet Sach -de gluiperige verloofde van Claire- zo goed neer, dat je hem hartgrondig gaat haten.

‘Wedding crashers’ is wat de Engelsen zo mooi een ‘guilty pleasure’ noemen. Je zou misprijzend je hoofd moeten schudden als Jane Seymour (EO’s eigen ‘Dr. Quinn, medicine woman’!) Owen Wilson dwingt haar met siliconen opgepompte borsten vast te pakken. Of schande spreken dat de filmmakers een stokoud omaatje op laten draven met een ernstige vorm van Gilles de la Tourette. Of walgend wegkijken als wedding-crasher goeroe Chazz (Will Ferrell) een nieuw jachtterrein heeft gevonden: begrafenissen! Zo zijn er nog ‘tig ‘negatieve’ punten te bedenken, maar potverdikkie, wat hebben we vaak en hard gelachen. ‘Wedding crashers’ zal niet iedereen z’n smaak zijn, maar je moet respect hebben voor de perfect getimede aanvallen op de lachspieren. ‘Wedding crashers’ is het Calvin Klein boxershort in het onderbroekenlolgenre.