TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-06-17_om_16.42.36.png

Boy kills world (2024)

Wat krijg je als je ‘Kill Bill’ en ‘The Hunger Games’ met elkaar kruist? De flitsend in beeld gebrachte wraakfilm ‘Boy kills world’, vol over the top geweld.

De dictatoriale familie Van Der Koy, met aan het hoofd Hilda (Famke Janssen), regeert het land met ijzeren hand. Tegenstanders van het regime worden zonder pardon uit de weg geruimd, zo ook de familie van Boy (Bill Skarsgård). Boy raakt bij de aanslag zwaargewond, maar wordt gered door een mysterieuze sjamaan (Yayan Ruhian). Die leidt hem diep in de jungle op tot menselijke vechtmachine met maar één doel: de familie uitroeien die zijn familie heeft uitgeroeid.

Geen game
De ‘Kill Bill’-link zit hem in de Aziatische leermeester die de westerse leerling op spartaanse en pijnlijke wijze de kneepjes van vechten bijbrengt. De connectie met ‘The Hunger Games’ is te vinden in The Culling: een jaarlijks evenement waarin tegenstanders van het regime live op televisie worden opgejaagd en afgemaakt. Het had ons overigens niet verbaasd als ‘Boy kills world’ op een computerspel was gebaseerd. Tijdens de gevechten worden botten gebroken en bloed vergoten, maar eerder op een cartooneske wijze dan dat je de pijn echt voelt, precies zoals dat bij bekende vechtspelletjes als ‘Mortal combat’ gebeurt. Maar nee, er is (nog) geen game van ‘Boy kills world’.

Chic imago
De continue stroom aan knokpartijen gaat op een gegeven moment wel wat vermoeien. Bill Skargård (de enge clown Pennywise uit de ‘It’-films) is echter indrukwekkend als zwijgzame vechtmachine. Verder is het een plezier om naar Michelle Dockery te kijken. De Britse actrice schudt haar chique imago – verkregen door haar rol als Lady Mary Crawley in ‘Downton Abbey’ – definitief van zich af door de vuilbekkende psychopathische Melanie Van Der Koy te spelen. Met haar rol overklast ze, eerlijk is eerlijk, ‘onze’ Famke Janssen als meest memorabele lid van de clan.