TrosKompas

oei-ik-groei-1688378055688.jpg

Oei, ik groei! (2023)

De Netflixfilm ‘Oei, ik groei!’ is gebaseerd op de gelijknamige Nederlandse opvoedbijbel waarvan ruim twee miljoen exemplaren verkocht zijn. In de cast onder anderen: Sarah Chronis (l.) Sallie Harmsen, Yolanthe Cabau, Soy Kroon, Louis Talpe én Katja Schuurman. Wij spraken Katja over de film en over moederschap.

Waar gaat de film over? Katja Schuurman: “Over verschillende stellen met jonge kinderen, en hun geluk en struggles. Ik speel Kim, de helft van een lesbisch stel met twee kinderen en in verwachting van de derde. Ze heeft ‘Mama’s voor Mama’s’ opgericht, een bedrijf dat ervoor zorgt dat moeders hun kinderen eerder op zwemles of de opvang krijgen. Daar slaat ze nogal in door. Er is geen ‘bad girl’ in dit verhaal. Maar als je er toch eentje zou moeten aanwijzen, dan is zij dat wel een beetje.”

Dat was vast heel leuk om te spelen? “Zeker! Het was heel leuk om deze wat typische uptight ‘Keeping up appearances’- achtige vrouw te spelen! Bij sommige scènes kreeg ik echt buikpijn van hoe naar ze is. Bijvoorbeeld als ze haar kin- deren weghaalt bij de zaad- donor (gespeeld door Louis Talpe, red.), die ineens ook echt een vaderrol in het leven van de kinderen wil spelen. Ze vindt hem niet geschikt als ouder.”

Was het opvoeden van je tweede dochter makkelijker? “Nee joh, ik heb een geheugen als een zeef. Ik weet dat ik het eerder heb gedaan, maar hoe? Geen idee. Het gekke bij op- voeden is dat mensen elkaar nadoen. Maar elk kind is anders. Het ene kind heeft duidelijke kaders en grenzen nodig, terwijl het andere gebaat is bij vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Ik laat ze meer los. Er moeten natuurlijk regels zijn, maar verder bestaat opvoeden volgens mij vooral uit liefde, heel veel liefde. Ik heb twee heel gelukkige dochters, dus misschien is dat een bewijs dat het best goed gaat.”